Elkészítés: Az őzcombot 2x2 centis kockákra vágom, gyengén sózom, borsozom, adok rá némi mustárt, kakukkfüvet, kézzel alaposan elkeverem, egy jénai tálba rakom, felöntöm annyi olajjal, hogy ellepje. Hűtőben 2-3 napig így érlelem. A gerslit a készítés előtti estén vízbe beáztatom.
Készítése napján a hagymát félfőre, a tisztított répákat és a paprikát karikára, a zellert cikkekre vágom. A pácolt őzhúst leszűröm, a pácoláshoz használt olajat máskor újra felhasználom.
Az étel készítéséhez két magasfalú serpenyőt használok. Az egyikben felhevítek libazsírt, nagy lángon fehéredésig pirítom a felkockázott, pácolt őzhúsomat, amit szűrőkanállal kiemelek a serpenyőből, a pácoláshoz használt jénaiban melegen tartom.
A hús után visszamaradt zsiradékban a cukrot karamellizálom, ráadom az előkészített hagymát, a zöldségféléket (sárga- és fehérrépa, zeller, paprika), fűszerezem rozmaringgal, kevés sóval, borssal, zsírjára pirítom. Amikor lepirult, felöntöm borral, kevés vízzel, adok bele kakukkfüvet, mustárt és babérlevelet, visszateszem bele a húskockákat, puhára főzöm. Ha igényli, vízzel, de inkább kevés borral felengedem.
Közben a másik serpenyőben kevés libazsíron a felkarikázott újhagymát vagy póréhagymát megfonnyasztom, rádobom a leszűrt, korábban beáztatott gerslit, sózom, borsozom, és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzöm, ha kész, leszűröm.
Hagyom kihűlni, összedolgozom 1 csokor apróra vágott petrezselyemzölddel, friss bazsalikommal, 2 tojással, sóval, borssal és annyi liszttel, amennyit felvesz.
Fasírtszerű legénykéket formázok belőle, amit előmelegített sütőben, olyan 180 fokon, zsírral (olajjal, vajjal) kikent tepsiben ropogósra sütök.
Hússal teli serpenyőmben a puhára párolt őzkockák szaftját tejfölös, lisztes hadarással sűrítem, összeforralom.
Tálaláskor 2-3 gerslilepényt adok egy tányérra, mellé adagolom az őzragumat, friss zöldsalátával díszítem, de áfonyalekvárral is megpezsdítem, hisz a nyáron tettünk el belőle.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.