A gyúródeszkára kiöntjük a lisztet, majd egy krátert formázunk a közepébe az ujjunkkal. Ezután apránként beleöntjük a 20 dkg langyos vizet, egy csipetnyi sót, egy evőkanál olívaolajat, majd villával, vagy az ujjunkkal elkezdjük összedolgozni. Amikor a masszát már nehezen tudjuk keverni a villával, de főleg akkor, amikor nem ragad hozzá a tenyerünkhöz, a gyúródeszkán addig gyúrjuk, míg kellően sima és rugalmas nem lesz. Fontos, hogy ne erősen, vagy szakadásig gyúrjuk a tésztát, hanem inkább lendületes, ugyanakkor kíméletes, laza mozdulatokkal segítsük a liszt és a víz átalakulását. Mintha csak valakit masszíroznánk. Ha van rá lehetőség, pihentessük a kész tésztát kb. 30 percig, ám ha nagyon szorít az idő, semmi gond, hiszen a pihentetési szakasz leginkább a tojásos tészták esetében nélkülözhetetlen.
Egy sodrófa segítségével kilapítjuk a tésztát (kb. 1 cm), majd a tetején szépen, finoman elkenünk egyharmad evőkanálnyi olívaolajat, hogy könnyebb legyen a sodrás. Ha ezzel megvagyunk, 1 centi szélességű csíkokat vágunk belőle, melyeket egyesével, mindkét tenyerünkkel a közepétől a széle felé haladva kb. 0,5 cm vékony spagetti formára sodrunk, legfeljebb 25 cm hosszúra. Ha ettől hosszabbra készítjük, már kényelmetlen lesz enni. Semmi gond, ha itt-ott göröngyös, hiszen nem gép formázta. Arra viszont ügyeljünk, hogy vastagságuk lehetőség szerint egyforma legyen.
A készre sodort spagettiket megforgatjuk némi semolában, vagy még jobb, ha kukoricalisztben, hogy ne ragadjanak le, illetve össze. Ezután egy sima felületre helyezzük őket. Egy nagy vászonkendő, egy tésztaszárító műanyagháló, vagy egy kellően belisztezett sima tálca, esetleg sütőpapír is megfelel.
Forrásban lévő sós vízben a friss piciket kb. 3-5 perc alatt al dantera főzzük. Minél később tesszük oda főni, annál több időre lesz szüksége.
Miközben forr a víz, és fő a tésztánk, a vékony szeletekre szelt pancettát egy serpenyőben megpirítjuk az egészben hagyott fokhagymagerezdekkel, és néhány friss zsályalevéllel.
Amikor a pancetta már ropogós, hozzáadjuk a serpenyőbe a kész tésztát és egy kevés tészta-főzővizet, hogy egy krémes szószt is kapjunk.
Ha ezekkel elkészültünk, a tésztát adagonként egy tányérra tesszük, megszórjuk olívaolajon pirított zsemlemorzsával, majd ízlés szerint reszelt parmezánnal.
Nézzétek meg videón, hogyan készül pici, a toszkán spagetti:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.