A szalagos fánk tésztájához egy nagy tálban 3 dl langyos tejhez keverjük a porcukrot, az élesztőt, majd hozzáadunk 3 ek lisztet, és meleg helyen , egy fél órát állni hagyjuk.
A tojásokat szétválasztjuk, és egy másik edényben a tojássárgáját kikeverjük, hozzáadjuk az érett kovászhoz, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat is, és összedolgozzuk.
A maradék tejet is meglangyosítjuk, feloldjuk benne a sót, beletesszük reszelt citrom héját, a vaníliás cukrot, a rumot, majd az egészet a kovászhoz adjuk és gyúrni kezdjük. Apráként hozzáadjuk a lisztet, és kidagasztjuk a tésztánkat.
Ha már kalácstészta sűrűségű - ha túl kemény, tejet, ha túl lágy, lisztet rakhatunk még hozzá - , és szép fényes, akkor letakarjuk, és kb. 30 perc alatt másfélszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd sodrófával, könnyed mozdulatokkal ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval - vagy virág alakú fánkformával - kiszaggatjuk.
A fánkokat egy lisztezett tálon vagy deszkán egymás mellé, egymástól 2-3 cm távolságra sorakoztatjuk, és letakarva, még 30 percet kelesztjük.
Ha megkeltek a sütemények, forró zsiradékban, pár perc után megfordítva, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.