- A rizst nagy mennyiségű forró vízben 5 percig főzzük.
- Hosszában kettévágjuk a vaníliarudat. Egy másik lábasban felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a vaníliarudat és a vajat. Hozzáadunk 6 dkg cukrot, leszűrjük a rizst és belekeverjük. Lefedjük, és kis lángon 25 percig főzzük, időnként megkeverjük.
- Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, és egyszemélyes szufléformákat vajazunk ki (vagy hőálló tálkákat, csészéket).
- Kb. 5 perccel azelőtt, hogy megfőne a rizs, lassú tűzön felforraljuk a maradék cukrot egy evőkanál vízzel egy lábasban. Nem keverjük, csak megrázogatjuk néhányszor az edényt. Ha a karamell már aranybarna, elzárjuk a lángot, és a karamellt elosztjuk a formákba.
- Ha megfőtt a rizs, kivesszük a vaníliarudat, lendületes keveréssel hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd elosztjuk a masszát a formákba.
- Egy tűzálló tálba 2 cm-ig töltünk vizet, és beletesszük a formákat. Vízfürdőben 20 percig sütjük a tejberizst.
- Hűlni hagyjuk a formákat, majd tányérokra borítjuk a tejberizst.
Recept és fotó: Lányok nagy desszertes könyve, Könyvmolyképző Kiadó, 2016