A húsos raguhoz a hagymát és a petrezselymet felaprítjuk, majd vajon megdinszteljük. A darált marhahúst, a sót, a borsot hozzáadjuk és a borral felöntjük. Szükség szerint kevergetve addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
Közben elkészítjük a burgonyapürét: a sót, a borsot és a szerecsendiót a tejbe keverjük, majd belerakjuk a felkockázott burgonyát is. Szép lassan megfőzzük.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy hőálló tálat kivajazunk és félrteszünk. A vajat a megfőtt krumplihoz adjuk, és krumplinyomóval pürésítjük. A burgonyapürét kétfelé osztjuk, az első felét az előkészített sütőforma aljára tesszük. A félretett darált húsos keverékkel befedjük, a maradék burgonyapürét erre borítjuk.
A tetjét elsimítjuk, zsemlemorzsával és sajttal megszórjuk. A sütőbe tesszük és kb. 15 percig sütjük, amíg aranybarna lesz. (Ha szeretnénk, zöldséggel felturbózhatjuk az ételt: bébirépa-konzervet lecsöpögtetünk és a darált húsos rétegre tesszük, a krumplipüréréteg alá. Nagyon jó plusz ízt ad a pitének.)
Megjegyzés
A recept Gáspár Bea: Bea konyhája – Családi receptek egyszerűen című szakácskönyvében jelent meg (BOOOK Kiadó Kft., 2022, 5490-, forint) Fotó: Kaszás Gergely, gergelykaszas.hu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.