A cigákenyér, avagy bodag elkészítéséhez egy nagy tálban a langyos vízzel elkeverjük a sót és az élesztőt. A lisztet beleszórjuk, és szép hólyagosra dagasztjuk.
Tiszta konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk kelni kb. 1 órát.
Ezután a megkelt tésztát lisztezett deszkán négyfelé osztjuk, a darabokat cipó alakúra formázzuk, majd egy kicsit kinyújtjuk.
Végül 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Megjegyzés
"Édesanyám soha nem készített bodagot, csak nagymamám sütött cigány kenyeret. Ő mindig szódabikarbónával csinálta, és a tűzhely tetején sütötte, majd a két oldalát lekapargatta, mert kormos volt. Anyósom ezzel szemben minden héten készítette, de ő élesztőt használt hozzá. Nekem ez a változat ízlik jobban, meg is tanultam, és a mai napig így sütöm a jeles alkalmakra."
A recept a Boook kiadó gondozásában 2019-ben megjelent Gáspár Bea - Bea konyhája című receptkönyvben található.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.