A lisztet tálba öntjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, sózzuk. Először a víz felét öntjük hozzá, és egy erős fakanállal felkeverjük. Amikor a vizet felszívta a liszt, adunk még hozzá annyit, hogy olyan legyen az állaga, mint a nagyon kemény nokedlitésztának. Jól kidolgozzuk.
Konyharuhával lefedjük, és addig kelesztjük, amíg kb. 2-3 szorosára dagad.
Ha megkelt, egy kerek jénait (vagy más hőálló edényt) kikenünk olajjal vagy zsírral, és beleöntjük a tésztát. A tetejét megkenjük vízzel. 220 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt készre sütjük.
Ha kisült, azonnal tiszta terítőre vagy konyharuhára borítjuk, megspricceljük pici vízzel, és még így forrón betekerjük a konyharuhába. Hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
Nagyon sok variációban készíthető! Pl. a tésztába tehetünk hagymát, szezámmagot, köményt stb... Ha véletlenül nincs élesztőnk, elkészíthetjük szódabikarbónával vagy sütőporral is! Természetesen ekkor nem kell keleszteni, tehát az elkészítési idő lerövidül! Káposztás vagy zsíros ételekhez kifejezetten ajánlom! A receptet Zentai Judit küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.