- A pörkölthöz a hagymát megpucoljuk, kockára vágjuk. A szalonnát felcsíkozzuk vagy felkockázzuk A húst vékony csíkokra vágjuk.
- A szalonnát egy serpenyőben vagy egy lábasban üvegesre pirítjuk, ezután rátesszük a hagymát, és azt is megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst, és amikor levet enged, megfűszerezzük (só, pirospaprika, bors). Puhára pároljuk 30 perc alatt. Időközben, ahogy elforr, vizet öntünk hozzá.
- Amint a hús megfőtt, elkészítjük a habarást. A tejfölt a liszttel simára keverjük, és adunk hozzá a tokány levéből, a hőkiegyenlítés miatt. Ezután folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáadjuk a húshoz. Ismét forraljuk kb. 5 percet, és megkevergetjük.
- A nokedlihez a lisztet, a tojást, a vizet és a sót összekeverjük. Nem túl sűrű és nem túl folyós masszát kell kapnunk. Nokedliszaggatóval forrásban levő sós vízbe szaggatjuk. Egyszerre csak egy kis adagot. Amikor feljön a víz tetejére, megfőtt, kiszedjük, lecsepegtetjük, bő vízben átöblítjük, és a tokánnyal tálaljuk.
Zöldborsós tokány >>>
Klasszikus csikós tokány >>>