Az aszalt gyümölcsöt egészen finomra aprítjuk. A mogyorót elvegyítjük a búzacsírával, a sütőporral és 15 dkg zabpehellyel, majd összeforgatjuk az aszalt gyümölccsel. Hozzáadjuk a mézet, a margarint, a narancslét és az aromát, valamint a mozsárban finomra tört csillagánizst a fahéjjal és a mézeskalácsfűszerrel együtt. Robotgép gyúrópálcájával simára dolgozzuk, és a hűtőben pihentetjük 30 percig.
A hideg masszát enyhén lisztezett felületen 11-12 cm széles, kb. 30 cm hosszú lappá nyújtjuk, és 12 egyforma csíkot vágunk belőle. Ezeket megforgatjuk a maradék zabpehelyben, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és a 190 fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig.
Az új-zélandi őslakosok évszázadok óta alkalmazzák az ott honos manukafa virágából készített különleges mézet, amely nemcsak energiát ad, hanem kiemelkedően magas metil-glyoxál-tartalmának (MGO) köszönhetően erős antibakteriális tulajdonsággal is rendelkezik. Főleg a téli időszakban érdemes beillesztened a mindennapi táplálkozásodba.
Aktív manukamézet bio- és reformboltokban vásárolhatsz.
Fogyaszthatod magában (naponta 1 kiskanállal) vagy kenyérre kenheted és salátaöntetekbe, koktélokba keverheted. Használhatod süteményekhez is, mert az MGO magas hő hatására sem károsodik.
Recept és fotó: WirthsPR / Trendxpress
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.