Az epres joghurttorta krémjéhez először a gyümölcspürét készítsük el. A friss gyümölcsöt mossuk, és szárítsuk meg, ha szükséges vágjuk kisebb darabokra, és tegyük egy kisebb fazékba. Ha fagyasztott gyümölcsöket használunk, akkor csak rakjuk őket a fazékba.
Adjuk a cukrot és a citromlevet a gyümölcsökhöz és alacsony lángon forraljuk kb 3-4 percig, míg a gyümölcsök megpuhulnak.
Vegyük le az edényt a tűzről és botmixerrel pürésítsük a bogyókat, míg egy sima mártást kapunk. Ha zavarnak bennünket az apró magok, szűrjük át a pürét egy apró lyukú szűrőn. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A kekszalaphoz egy turmixgépben/aprítógépben törjük össze a zabkekszet. Ha nincs gépünk használjunk egy fagyasztózacskót és sodrófát a kekszek összetöréséhez.
Adjuk a kekszmorzsához a zabpelyhet és az olvasztott vajat.
Béleljünk ki egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát szilikonos sütőpapírral. Tegyük a vajas kekszmorzsa keveréket a forma aljába és alaposan nyomogassuk bele. Tegyük a formát hűtőbe, hogy megszilárduljon a kekszalap.
A lapzselatinokat áztassuk jéghideg vízbe.
A joghurtot, a mascarponét, a cukrot és a vaníliakivonatot öntsük egy nagy tálba és kézi robotgéppel alaposan keverjük el.
Adjuk a joghurtos krémhez a gyümölcspüré ¾-ét és azzal is keverjük össze.
A tejszínt verjük kemény habbá.
A megpuhult zselatinlapokat nyomkodjuk ki, és egy tálkában melegítsük fel mikróban, vagy alacsony lángon, míg a zselatin felolvad, és folyóssá válik, de vigyázzunk, forralni nem szabad.
Adjunk egy kevés joghurtos keveréket az olvasztott zselatinhoz, és keverjük el alaposan. Több részletben adjuk hozzá a többi joghurtos keveréket is és mindig alaposan keverjük ki, nehogy a zselatin csomós maradjon. Ez az eljárás a hőkiegyenlítés.
Óvatosan forgassuk zselatinos joghurtkrémbe a felvert tejszínhabot.
A tortaforma oldalát béleljük ki waxfóliával, vagy olyan szélességű sütőpapír csíkkal, mint a forma oldala.
Öntsük a krémet a tortaformában lévő kekszrétegre.
Adjuk hozzá a maradék 1/4 gyümölcspürét és egy fogpiszkálóval, vagy saslikpálcával forgassuk bele a krémbe, hogy szép márványos mintát kapjunk.
A tortát legalább 4 órára, vagy egy egész éjszakára tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.
Ha a torta kidermedt, vegyük le forma oldalát, óvatosan húzzuk le a torta oldaláról a fóliát, vagy a sütőpapírt.
Néhány szem friss ribizlivel díszítsük fel a tortát, és már tálalhatjuk is.
Nézd meg videón, hogyan készül az epres joghurttorta - sütés nélkül!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.