A langyos tejben 1 ek porcukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a tojást és a tojássárgákat, a maradék porcukrot, a sót, a felfuttatott élesztőt, a rumot és a vaníliás cukrot. Alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felolvasztott vajat, és kb. 10 perc alatt kézzel vagy géppel fényesre dagasztjuk. Ezután letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt másfélszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, kézzel ujjnyi vastagra nyújtjuk, és egy vékony falú, 7-8 cm átmérőjű pohárral kiszaggatjuk. A leeső részekből szabálytalan figurákat készíthetünk. A nyújtódeszkán - konyharuhával letakarva - még legalább fél óráig pihentetjük.
Az olajat közepes hőmérsékletűre hevítjük. A fánkok közepébe nyomjuk az ujjunkkal, majd egyszerre 4-5 fánkot teszünk az olajba. Lefedjük, és közepes lángon 35-40 másodpercig sütjük, majd a fedőt levéve megfordítjuk. A másik oldalát már fedő nélkül sütjük. Szűrőlapáttal tálba szedjük, amit előtte papírtörlővel kibélelünk. Lekvárral, porcukorral tálaljuk.
Valljuk be, a fánk nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, de farsang idején szinte minden háztartásban sütnek.
Ha van a robotgépünkhöz dagasztó pálca, azzal sokkal könnyebb a dagasztás. A sütésnél én üvegfedőt használok, így látom hogy, mikor kell megfordítani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.