- A gluténmentes aranygaluska tésztájához a mézet összekeverjük a langyos tejjel, és belemorzsoljuk az élesztőt, pár perc alatt felfuttatjuk.
- Egy keverőtálba kimérjük a lisztet, az útifüvet, a porcukrot, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat, majd egynemű tésztát gyúrunk belőle.
- Lefedjük egy frissen tartó fóliával, és 50 fokos sütőben 30 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztából nagyobb dió nagyságú golyókat formázunk, megforgatjuk az olvasztott vajban, a darált diós nádcukorban és sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába tesszük. Ismét 50 fokos sütőbe tesszük, és 40 percig kelesztjük, majd kivesszük.
- A sütőt tovább melegítjük 180 fokig, betesszük az aranygaluskát, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
- A vaníliasodóhoz a tojássárgájákat egy nagyobb tálban összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. A tejet egy lábasba öntjük, majd addig melegítjük, amíg gőzölögni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és folyamatos keverés mellett a tojássárgájához csorgatjuk.
- Ezután az egészet visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik.
- Az aranygaluskát a sodóval tálaljuk.
Tipp: Még több gluténmentes receptet találsz Kohári Éva oldalán, a Gluténmentes Íz-liken.