A svéd mandulatorta elkészítéséhez első lépésben kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját félretesszük a krémhez. A fehérjéket keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a csipet sót, és robotgéppel kemény habot verünk belőle. Közben adagonként hozzáadjuk a cukrot is.
A kemény tojáshabba több adagban és óvatosan beleforgatjuk az egészen finomra darált mandulát. Használhatunk mandulalisztet is.
Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a tojáshabos-mandulás masszát, és elsimítjuk benne. Ezután a 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült a tészta, kivesszük a tortaformából, és rácsra helyezve hagyjuk kihűlni. (Az eredeti recept két részletben javasolja megsütni a tortalapokat. Ehhez elfelezzük a tésztát, és laponként 20-25 perc alatt megsütjük. Könnyebb így dolgozni vele, hiszen nem kell kettévágni a törékeny tojáshabos tortalapot.)
Amíg sül a mandulatorta tésztája, elkészítjük a krémet. Ehhez tűzálló tálba öntjük a tejszínt a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a folyósra kikevert tojássárgákat. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett 5-7 perc alatt besűrítjük. Ne forraljuk fel! Levesszük a tűzről, majd üvegtálba öntjük a krémet, folpackkal letakarjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben néhány perc alatt kissé megpirítjuk. Közben folyamatosan kevergetjük, nehogy leégjen. Ezuán félretesszük, és hagyjuk lehűlni.
A puha vajat robotgéppel habosra keverjük. Adagonként hozzáadjuk a már kihűlt főzött krémet, és a robotgéppel simára keverjük. Sűrű, jól kenhető krémet kell kapnunk.
A piskótát, ha egyben sütöttük, két azonos szeletre vágjuk. Az alsót megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a másik szeletet, majd a krém másik felét szépen elsimítjuk rajta úgy, hogy az oldalára is jusson. Végül megszórjuk a pirított mandulával. Érdemes 1-2 órát hűtőben pihentetni, és csak azt követően felszeletelni.
Nagyon különleges és rendkívül finom sütemény a gluténmentes svéd mandulatorta. Érdemes kipróbálni!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.