1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, együtt finomra vágjuk, majd az olívaolajon 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. A vékony csíkokra metélt szalonnát rádobjuk, és további 2-3 percig sütjük. Ekkor kerül bele a darált bárányhús, amivel még néhány percig, azaz fehéredésig kevergetve pirítjuk.
2. A padlizsánt megmossuk, leszárogatjuk, héjastul 1 centis kockákra vágjuk. A hagymás húsba forgatjuk, majd 3 percnyi párolás után a meghámozott, összetört paradicsomot is belekeverjük. A fele fűszerkeveréket és a fele origanót beleszórjuk, a borral meglocsoljuk. Lefödve, kis lángon kb. 30-35 perc alatt megpároljuk.
3. A tésztát enyhén sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. A felét egy kb. 25x33 centis tűzálló tálba terítjük. 1 evőkanálnyi reszelt sajttal meghintjük, majd a húsos massza felét egyenletesen ráhalmozzuk. Erre a többi tészta, 1 evőkanálnyi sajt, majd a maradék húsos keverék kerül.
4. A vajat, a lisztet, a tejet a maradék görög fűszerkeverékkel lábasba tesszük. Kevergetve néhány percig főzzük, ezalatt besűrűsödik. Kissé megsózzuk, megborsozzuk.
5. Ezt a mártást a húsos tésztarakottasra öntjük úgy, hogy mindenhová jusson belőle.
6. A maradék parmezánt a zsemlemorzsával és a félretett origanóval összekeverjük, a tetejére szórjuk. Jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 30 percig sütjük.
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 2563 kJ/613 kcal
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.