A lisztet kimérjük egy tálba – ha van dagasztógépünk, akkor annak a táljába –, majd a sóval és a citromhéjjal elkeverjük.
Ezután a liszt közepébe egy mélyedést készítünk, beletesszük a zsiradékot, a tojássárgáját, a cukrot, és ide morzsoljuk az élesztőt is.
Langyosra melegítjük a totutejet (nem szabad forróra, mert elpusztul az élesztő) a mélyedésbe öntjük.
Ha géppel dagasztunk, akkor addig kell dagasztani a tésztát, amíg a tészta felülete szép sima és már alig ragad a tálhoz. Ha kézzel dolgozunk, akkor egy villával kezdjük kevergetni a totutejes élesztős elegyet úgy, hogy egyre több lisztet keverünk hozzá. Ha már a villával nem tudjuk keverni, mert olyan sűrű, akkor tisztítsuk le a villát, és belisztezett kézzel kezdjük el dagasztani a tésztát, addig, amíg már alig ragad a kezünkre. Érdemes egyszer-kétszer megmosni a kezünket gyúrás közben, így gyorsabban egynemű lesz a tészta, és könnyebb lesz vele dolgozni.
Ha kész a tésztánk, akkor betehetjük a hűtőbe egy nagyobb tálban, letakarva, akár 2 napig is pihenhet, kelhet ott, és akkor dolgozzuk fel, amikor szeretnénk. Ha rögtön szeretnénk, akkor takarjuk le a tésztánkat, és pihentessük meleg helyen kb. fél órán át. Ezután óvatosan gyúrjuk át, és újabb fél órán át pihentessük.
A töltelékhez a totut villával összenyomkodjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. A citromlével ízlés szerint ízesítjük.
A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagságúra és négyzet alakúra nyújtjuk, és 4 egyforma négyzetre vágjuk.
A tölteléket négy részre osztjuk, a tésztanégyzetek közepére halmozzuk, a tészta négy szélét megkenjük a felvert tojással, majd összefogjuk a négy sarkát a töltelék felett, és kissé összenyomjuk, akár meg is csavarhatjuk.
A batyukat egyenlő távolságban egymástól a tepsire rakjuk, letakarjuk a konyharuhával, és 15-20 percig pihentetjük, majd alaposan lekenjük a tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.