Dagasztótálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a zsírt, jól elmorzsoljuk benne. Ezután adjuk hozzá a sóval, ecettel elkevert langyos vizet. Jól kidolgozzuk, hogy ne legyen csomós. Ha már a kezünktől és a táltól is elválik, akkor jó az állaga, ami kb. 20-25 perc dagasztást jelent.
A tésztából 2 cipót készítünk. Lisztezett deszkára tesszük, konyharuhával lefedjük, és langyos helyen kb. 40-45 percet hagyjuk pihenni.
Készítsük el közben a rétes tölteléket. Reszeljük le az almát. Keverjük össze a fahéjat a cukorral és a vaníliás cukorral. Felhasználásig tegyük félre.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. (Légkeveréses programmal 200 fok.)
A pihentetést követően lisztezett felületen leheletvékonyra nyújtjuk a rétestésztákat. Ehhez tiszta konyharuhát vagy terítőt simítsunk az asztalra, helyezzük a közepére az egyik tésztát, majd a kezünket kicsit bezsírozva óvatosan kezdjük el húzni, először hosszában, majd széltében is. Fontos, hogy finoman húzzuk, és csak addig, amíg a tészta engedi, nehogy elszakadjon. (Ahol a szélek lelógnak az asztalról, csipkedjük le.)
A tejfölt az olvasztott zsírral keverjük el, és locsoljuk meg vele a kinyújtott rétestésztát. Hintsük meg a zsemlemorzsa felével, kanalazzuk rá és egyenletesen osszuk el rajta az almás töltelék felét. Szórjuk meg a fahéjas cukor felével, majd a terítő/konyharuha segítségével tekerjük fel. Tepsi nagyságú rudakat vágjunk belőle.
A zsíros-tejfölös keverékkel kenjük le a rudakat, majd toljuk a tepsit az előmelegítet sütőbe. Süssük szép pirosra kb. 25-30 perc alatt. Amíg sülnek a rétesek, a másik tésztával ismételjük meg a munkafolyamatot.
Az elkészült almás rétest, a szeletelést követően porcukorral meghintve kínáljuk.
Megjegyzés
Bár nem a legegyszerűbben elkészíthető sütemény, de a házi almás rétes íze minden energiát és munkát megér.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.