A céklát alaposan megmossuk, majd kis kockákra vágjuk, és párolóedényben kb. 40 perc alatt puhára pároljuk. (Ha nincs párolóedényünk, akkor egészben süssük meg, hogy ne veszítsen az ízéből.) Amikor a cékla megpuhult, a málna felével turmixgépben pürésítjük, kissé hűlni hagyjuk, majd az olajjal és a tojások sárgájával összedolgozzuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verve a céklás-málnás keverékbe forgatjuk. A kétféle lisztet a sütőporral, a karobporral és egy csipet sóval összeszitáljuk, majd a tojásos keverékkel összeforgatjuk.
A masszát szilikonos vagy olajjal kikent muffinsütőformába öntjük úgy, hogy a mélyedések kétharmad részéig töltjük. Mindegyikre 2-3 szem málnát teszünk, majd befejezésül a maradék masszát szétosztjuk.
A süteményt 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta teljesen átsült-e. A sütőből kivéve a muffinokat a formában hagyjuk kihűlni.
Jó tudni! A karobot a szentjánoskenyérfa terméséből nyerik, a kakaóhoz hasonló felhasználású és megjelenésű alapanyag. Bár nem magyar, mégis sokkal közelebbről érkezik, mint a kakaópor, ugyanis számtalan európai országban (például Ciprus, Spanyolország) megterem. Összetétele meglepően kedvező, superfoodnak mondható. Édes íze miatt az ebből készült ételek kevesebb édesítést igényelnek.
A recept Szabó Adrienn: Magyar superfood című könyvében jelent meg (BOOOK Kiadó, 2020) Fotó: Szendeff Lőrinc/BOOOK
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.