A hagymát meghámozzuk, és a nagylyukú reszelőn lereszeljük. A maradék darabot vékonyra vágjuk. A fokhagymát préselőn áttörjük, vagy reszeljük. A tartósított citromot negyedeljük, és eltávolítjuk a héját a húsáról. A héját felszeleteljük és a citrom húsát pedig finomra vágjuk. Külön tálra tesszük.
A növényi olajat és olívaolajat egy nagy fazékba öntjük. Hozzáadjuk a reszelt hagymát és a fokhagymát és közepes lángon folyamatosan kevergetve pároljuk, le ne kapjon.
A sáfrány szálakat apróra törjük, és hozzáadjuk a többi fűszert is (őrölt gyömbér, őrölt kurkuma, és őrölt fekete bors), valamint az apróra vágott tartósított citrom húsát. Jól összekeverjük, és 1 percig főzzük. (Én nem adok hozzá plusz sót, mert a citrom már eleve sós. Inkább kóstold meg, és csak utána sózz.)
A csirkét a fazékba tesszük, és minden oldalán hagyjuk pirulni 1-2 percig, közben locsolgassuk a hagymás szósszal. A cél az, hogy a csirkénk színt kapjon, és szépen átjárják a fűszerek. A szószra ügyeljünk, nehogy leégjen. Ezután hozzáadjuk a csokor friss koriandert, és 2 csésze vizet. A fazekat lefedve főzd 15 percig főzzük. Ezután megfordítjuk a csirkét, és a másik oldalán is további 15 percig főzzük. Időről időre ellenőrizzük, hogy van-e elég víz a fazékban, maximum a csirke feléig legyen csak - különben a szószunk túl híg lesz.
A csirkét kivesszük a fazékból, és mellével felfelé egy tepsibe tesszük. A csokor koriandert kivesszük a szószból. Egy darab vajjal megkenjük a csirkét mindenhol, és előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 15-20 percig sütjük, amíg a csirke kap egy szép barna színt. (Ez sütőfüggő és méretfüggő, tehát ellenőrizd főzéskor és sütéskor is, hogy a csirkéd átfőtt illetve átsült e rendesen.)
Közben a zöld olajbogyókat és néhány szelet (3-4 szelet) tartósított citromhéjat a szószba teszünk. A lángot kisebbre vesszük a fazék alatt és továbbfőzzük a mártást, amíg nem lesz masszív, szirupos.
A sült csirkét egy nagy díszes tálra tesszük, és ráöntjük a sűrű mártást, az olajbogyót a csirke köré rendezzük, a tetejére pedig a szeletelt tartósított citromot rakunk. Tálald friss lapos kenyérrel. Jó étvágyat kívánok!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.