A gluténmentes mézeskalács elkészítéséhez először a zabpehelylisztet, a tápióka keményítőt és a szódabikarbónát egy tálban alaposan összekeverjük.
Ezután hozzáadjuk a porcukrot és a fűszereket, majd ezeket is jól elkeverjük a liszttel.
A vajat kockákra vágjuk, és jól elmorzsoljuk a lisztes keverékben.
Végül hozzáadjuk a tojásokat és a mézet, majd sima, ruganyos tésztát gyúrunk belőle. (Ha száraznak érezzük, hozzáüthetünk még egy tojást, vagy adhatunk hozzá kevés mézet.)
Két részre osztjuk, így könnyebb vele dolgozni. (Amivel nem dolgozunk, azt visszatesszük a tálba, és letakarjuk.)
A munkalapot megszórjuk zabpehelyliszttel, hogy nyújtás közben ne ragadjon le a tészta, majd kinyújtjuk kb. 3-4 mm vékonyra. Ezután sütikiszúróval kiszaggatjuk. A kimaradt tésztát hozzágyúrjuk a másik feléhez, nyújtjuk, szaggatjuk.
Az kiszaggatott mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejüket megkenjük tojással, hogy szép fényesek legyenek, és 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 7-8 perc alatt készre sütjük.
Miután megsültek, a tepsin hagyjuk őket néhány percig, majd egy tálcára tesszük. Ilyenkor még nagyon puhák, vigyázzunk, hogy ne tegyük őket egyenletlen felületre, mert akkor úgy hűlnek ki, és ferdék maradnak.
Miután kihűltek a mézeskalácsok, kicsit visszakeményednek, de néhány óra elteltével ismét megpuhulnak.
A tojáshabhoz a fehérjét egy alaposan kitisztított keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet, majd robotgéppel nagyon kemény habot verünk belőle. Az a jó, ha a keverőt kivéve, a hab "megáll".
Ezután habzsákba töltjük, és ízlés vagy a fantáziánk szerint díszíthetjük is a mézeskalácsokat. Félretesszük, és hagyjuk, hogy a hab teljesen megszáradjon a sütiken.
Dobozba zárva hetekig tárolhatjuk, ha egyáltalán marad belőle.
Nézd meg videón, hogyan készül a mentes mézeskalács
Megjegyzés
Pihe-puha glutén- és laktózmentes mézeskalácsot süthetünk a recepttel. Ha cukormentes változatot szeretnénk készíteni, a porcukrot helyettesíthetjük eritrittel, nyírfacukorral, vagy bármilyen hasonló édesítőszerrel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.