A száraz hozzávalókat összevegyítjük. Az olvasztott mézet és az olvasztott kókuszzsírt hozzáöntjük, majd a felvert tojást és a vizet is. Kanállal elkeverjük, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve rizslisztezett munkafelületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
Vastagabb papírból elkészítjük a sablont, amit a tésztára helyezve körbevágunk. A hatszögből (21 cm átmérőjű körből kialakított szabályos hatszög) kettő darab kell, a téglalapból (9 x 7 cm) pedig hat. Sütőpapírral borított tepsibe helyezzük a formákat és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk rá, mert gyorsan megsül.
Az irókához a porcukrot és a tojásfehérjét kikeverjük, és egy aprólyukú habzsákba (vagy ennek híján kisebb nylonzacskóba) töltjük.
Ha teljesen kihűlt a mézeskalács, először írókával díszítjük a lapokat, majd ha teljesen megszáradtak, összeállítjuk, és az íróka segítségével összeragasztjuk azokat.
Megjegyzés
"Mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban" - és azóta szinte kivétel nélkül próbálkozunk több-kevesebb sikerrel a mézeskalács sütéssel. Én gluténmentes verziót hoztam.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.