A készen megvásárolható mézeskalács tésztát kicsomagoljuk, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. A tésztából két darab 20 cm-es kört vágunk. (Én egy fedőt helyeztem rá, majd azt vágtam körbe, így kaptam két darab 20 cm-es tésztalapot.) A maradék tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk össze, majd lisztezett felületen vékonyra kinyútjuk, és vágunk belőle két darab 20 cm-es kört.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd ráhelyezünk két darab tésztalapot, villával több helyen megböködjük, hogy sütés közben ne emelkedjen meg a tészta. A másik két tésztalappal is így járjunk majd el! Előmelegített sütőbe tesszük és 6-8 perc alatt megsütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 7 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve pár percig a tepsiben hagyjuk, majd a sütőpapírral együtt rácsra helyezzük, és mielőtt megtöltenénk a lapokat, teljesen kihűtjük.
A porcukorhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a puha, felkockázott vajat, és simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a mascarponét, és simára keverjük a krémet. A Hulalát (v. habtejszínt) kemény habbá verjük, és egy keverőkanállal apránként hozzákeverjük a vaníliás mascarponekrémhez. (Közben figyeljünk, nehogy túl lágy legyen a krém, ezért csakis apránként keverjük hozzá a habot, mert lehet nem kell majd mind.)
A teljesen kihűlt mézes tortalapokat megkenjük a vaníliás mascarponekrémmel úgy, hogy közben kívül is vékonyan körbe kenjük a tortát. Az elkészült tortát pár órára a hűtőbe, vagy hideg helyre tesszük, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak, a krém megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
A Hulalát (v. habtejszínt) forráspontig melegítjük, majd levesszük a tűzről. A kristálycukrot egy serpenyőbe tesszük, kevergetve világos színűre karamellizáljuk, majd levesszük a tűzről. Hozzáöntjük az előzőleg megmelegített tejszínt, a sót, és összekeverjük. (Amikor a meleg tejszínt hozzáadjuk a karamell kissé megkeményedik, de főzés közben majd teljesen feloldódik.)
Ezután visszatesszük a tűzre, majd állandó kevergetés mellett 10-15 percig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön a karamell. (egy sűrűbb, de még folyós állagú karamellt kell hogy kapjunk) Az elkészült sós karamellt szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, mielőtt a torta tetejére öntenénk. A lehűlt tortát kivesszük a hűtőből, majd rácsorgatjuk a szintén kihűlt sós karamellt. Ezután visszatesszük a hűtőbe (v. hideg helyre), hogy a karamell kellően megdermedjen.
Megjegyzés
Tálalás előtt a tortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A maradék sós karamellt öntsük kis tálkába, majd úgy kínáljuk a torta mellé.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.