A vizet, a feldarabolt vajat, sót és a porcukrot egy lábasba összeöntjük és forráspontig melegítjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet és állandó kevergetés mellett pár percig pirítjuk, addig, amíg el nem válik a tészta az edény falától.
Az elkészült tésztát levesszük a tűzről, áttesszük egy tálba és hagyjuk pár percig hűlni. Ezután egyesével hozzákeverjük az egész tojásokat, hogy sima masszát kapjunk. A tésztát végül nyomózsákba kanalazzuk.
A tészta egyik felét egy sütőpapírral kibélelt tepsire nyomjuk úgy, hogy egy nagyjából 20-22 cm átmérőjű korongot formázunk belőle. Ez lesz a torta alja. A műveletet a tészta másik felével megismételjük egy másik tepsin.
Ha kész, hideg vízzel lespricceljük a tésztakorongokat és a sütőpapírok szabadon maradt részét is. A tésztákat előmelegített sütőben, légkeverésen 180 fokon, 20 perc alatt készre sütjük. Légkeverésen akár egyszerre is bekerülhet mindkét tepsi a sütőbe.
Amikor a tészta megsült, résnyire kinyitjuk a sütőajtót és így hagyjuk pár percig, majd ezután egészen kinyitjuk és így is hagyjuk a tésztát a sütőben pár percig pihenni. Végezetül kivesszük a tésztákat, és hagyjuk teljesen kihűlni, addig pedig elkészítjük az eperhabot.
Az epreket kicsumázzuk, folyó víz alatt alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük és felvágjuk kisebb darabokra. Az eperből 10 dkg-ot botmixerrel pürésítünk.
A mascarponét simára keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a citromlével. Ezután hozzáadjuk a pürésített epret, majd a feldarabolt epreket és finom mozdulatokkal összekeverjük, nehogy a gyümölcsdarabok összetörjenek.
A habtejszínt kemény habbá verjük (ha szükséges, használhatunk habfixálót is), és ezt is az epres-mascarponés keverékhez adjuk, majd simára keverjük.
Az első tésztalapot egy tálcára, tányérra vagy tortatálra helyezzük, rákanalazzuk az eperhabot, elegyengetjük, majd ráhelyezzük a második kisült tésztalapot.
Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk porcukorral, felszeleteljük, majd úgy kínáljuk. A tortát érdemes közvetlenül tálalás előtt összeállítani, hogy a tészta ropogós maradjon, mert különben felpuhul a krémtől.
Megjegyzés
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A tortát érdemes közvetlenül tálalás előtt összeállítani, hogy a tészta ropogós maradjon, mert különben felpuhul a krémtől.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.