Az élesztőt egy kevés, langyos tejben felfuttatjuk. A liszteket mély tálba szitáljuk, a halom közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a felfutott élesztőt, kevés liszttel elkeverjük, és újabb 10 percig kelni hagyjuk.
Közben meglangyosítjuk a 2 dl tejet, felolvasztunk benne 4 dkg vajat, 1 ek olajat, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. A kovászos liszthez öntjük a tejes keveréket és a 2 db felvert, egész tojást, és szép, fényes tésztát gyúrunk belőle.
Ha kidolgoztuk, megfelezzük, és az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaót, amivel még egyszer jól átgyúrjuk a tésztát, majd kb. 30 percig kelni hagyjuk. (Ha van kenyérsütő gépünk, akkor ez egyszerűbb.)
Amikor megkeltek, egy nagyméretű gyúródeszkán nagyon vékonyra nyújtjuk mindkettőt. A fehér tésztát alulra tesszük, megkenjük a 2 dkg olvasztott vajjal, ráhelyezzük a kakaós lapot és mint a piskótát, jó szorosan feltekerjük. 3 részre vágjuk és belecsúsztatjuk a csillagormákba, ráhelyezzük a zárókupakokat és 40 percig kelni hagyjuk. Ez idő alatt szépen "megteltek" a formák a kalácstésztával.
Formástul tepsibe rakjuk őket, és 35 percig, 180 fokon sütöttjük. Ekkor levesszük a formák végéről a kupakokat, 15 percig hagyjuk, hogy hűljenek, majd simán kicsúsztattjuk a csillag formájú kakaós kalácsokat a formákból.
Megjegyzés
A formákat elsősorban webshop-okban lehet beszerezni. Érdemes, mert semmihez nem hasonlítható a friss kalács íze, illata
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.