Első lépésként kimérjük az alapanyagokat. Fontos, hogy minden szoba-hőmérsékletű legyen.
A friss élesztőt elmorzsoljuk a 2 nagy csipet cukorral elkevert tejben, és hagyjuk felfutni.
Amikor az élesztő felfutott, hozzáöntjük a sóval és a maradék cukorral elkevert liszthez, hozzáadjuk a tojást, és dagasztani kezdjük. Amikor az állaga kezd kialakulni, hozzáadjuk a vajat is. Készre dagasztjuk a tésztát, és egy zárható tálban pihentetjük 30 percig.
A pihentetési idő leteltével elosztjuk a tésztát két darab 175 g-os és négy darab 135 g-os darabra. Minden tésztadarabot kigömbölyítünk, és pihentetjük 5 percig.
Azután előformázzuk és előnyújtjuk mindegyik darabot, és ismét pihentetjük, 10 percig.
A pihentetés ideje alatt termelődött gázokat kidolgozzuk, majd a tésztaszálakat egyenletesen kinyújtjuk. A négy kisebb (135 g-os) tésztadarabot 30-35 cm hosszúra, a két nagyobbat (175 g-os) pedig 55-60 cm hosszúra kell nyújtani.
Két kisebb és egy nagyobb súlyú tésztaszálat vízzel spriccelt konyharuhán átforgatunk, majd megforgatjuk szezámmagban. Ezeket a szálakat 5-8 centivel hosszabbra kell nyújtani a többinél, mert a szezámba való forgatás alkalmával picit összeugranak.
Megfonjuk a kalácsot, és letakarva kelesztjük 30-45 percig. A nem szezámmagos szálakat lekenjük a felvert tojással.
A pihentetett kalácsot a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és alsó-felső módban 30-35 perc alatt készre sütjük. Az első 10 perc letelte után a hőmérsékletet 165 fokra csökkentjük, hogy a nagyobb méretű kalács belül is kellően átsüljön.
Megjegyzés
A tészta készítésnél az összes felsorolt alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.