Júniusban egy lezárható 10 literes mázas cserépedénybe vagy 2 db 5 literes befőttesüvegbe tesszük a megmosott, megtisztított epret, valamint az átválogatott, de nem megmosott málnát. Megszórjuk 50 dkg cukorral, állni hagyjuk 1 órán keresztül, majd annyi rumot öntünk rá, hogy kb. 1,5 ujjnyira ellepje a gyümölcsöket. A lefedett edényt sötét és hűvös helyre állítjuk.
Júliusban belerakjuk a leforrázott, meghámozott, kimagozott és negyedelt kajszikat, az átválogatott, leszemezett ribizlit és a leszárazott, megmosott meggyet. (Utóbbit nem szükséges kimagozni.) A gyümölcsök felének megfelelő súlyú cukrot szórunk rá, és felöntjük annyi rummal, amennyi ellepi.
Augusztusban az edénybe tesszük a félbevágott, kimagozott nyári szilvát, ringlót és a meghámozott őszibarackot. Megszórjuk a súlyukkal azonos mennyiségű cukorral, majd felöntjük annyi rummal, amennyi ellepi.
Szeptemberben az edénybe rétegezzük a kimagozott szilvát és a megtisztított szedret, valamint a gyümölcsök felének megfelelő súlyú cukrot, majd felöntjük annyi rummal, amennyi ellepi.
Októberben befejezzük a rétegezést a felkockázott ananásszal és a szeletekre vágott körtével, valamint a maradék cukorral, majd egy kevés kivételével ráöntjük a maradék rumot.
Végül négy hét múlva az edénybe öntjük a félretett rumot. Így advent kezdetére pompásan összeérnek az ízek. Vigyázat, kalóriabomba!
Megjegyzés
10 l-es edényhez.
A német Rumtopf szó egyszerre jelenti a rumban rétegesen eltett gyümölcsöt, és a készítéséhez használatos mázas cserépedényt.
Fotó: germandeli.com
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.