A fejes káposztáknak a torzsáját kivágjuk, köménymagot szórunk a helyére, majd enyhén sós vízben feltesszük főni.
A húsból, a tojásból, a rizsből, az apróra vágott hagymából, a szétnyomott fokhagymából, a pirospaprikából, és a fűszerekből összegyúrjuk a tölteléket, kicsit állni hagyjuk. Én minden esetben megkóstolom a tölteléket, ha szükséges utánízesítem.
A káposztákat levelekre bontjuk, ereit kivágjuk majd belegöngyöljük a töltelékeket. A nagy méretű fazék aljára csontosabb húsokat teszünk, majd megszórjuk apró káposztával, a levelekből kivágott erekkel, és erre rakjuk körkörösen a töltelékeket.
Amikor a fazékba az összes tölteléket beletettük, tetejét ismét megszórjuk apró káposztával, esetleg csilit, vagy csípős, hegyes zöldpaprikát teszünk rá, amit a főzés után kivehetünk. Tetejére tesszük a csombort, és néhány babérlevelet, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen teljesen ellepi, és fedő alatt, közepes hőfokon bő 90 percig főzzük.
Zsírból, lisztből rántást készítünk, amit megszórunk paprikával, majd a káposzta főzőlevével temperálunk. Csomómentesre elkeverve berántjuk a fazéknyi töltött káposztánkat. Nagyobb fazekat válasszunk, mert a töltelékek dagadnak főzés közben, így könnyen kifuthat a lé. Mint a töltött káposztát általában, tejföllel tálaljuk.
Megjegyzés
A karácsonyi asztal elmaradhatatlan dísze, és íze.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.