A habtejszínt beleöntünk a keverőtálunkba, majd keverjük és keverjük. 10 perc után a vajunk kicsapódik, és a habverő fejben összegyűlik. Ekkor állítsuk le a gépet és a vajat bányásszuk ki a fejből. Egy kis tálba tegyünk hideg vizet, abba tegyük a vajat.
A felesleges írót, ami visszamarad a keverőgépben a vaj után, félretesszük a cipóhoz. Kinyomkodjuk még a vajból a két kezünk közt préselve a maradék írót. Megformázzuk, és tehetjük is a vajtartóba.
A kenyérhez a teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet egy tálba öntjük (bármilyen teljes kiőrlésű megfelel). Jó nagy csipet sót adunk hozzá, és 1 dkg sütőporral elkeverjük. A tejszínből a vaj után visszamaradt íróval készítjük a kenyeret. Pontosan 2,3 dl-t (230 grammnak felel meg) teszünk a liszthez, és összekeverjük simán a tésztát. Kissé nyúlós lesz, tökéletes. Pikk-pakk megvan.
Lisztezett felületen kissé összehajtogatjuk, nem kell dagasztani, csak formázzuk cipónak.
Sütőlapra tesszük, közepébe keresztet nyomunk. A 240 C fokra előmelegített sütőbe tesszük, 15 perc alatt készre sütjük.Miután kihűlt, fogyaszthatjuk a finom, friss házi vajunkkal.
Megjegyzés
Saját készítésű egészséges kenyér és vaj mindössze fél óra alatt. Egyszer a TV-ben láttam, nem bírtam ki, hogy ki ne próbáljam, és valóban fél óra alatt frenetikus reggelit rittyentettem saját vajjal, saját friss kenyérrel. :)
A receptet és a fotót Suncika küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.