- Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép tartályába tesszük, majd a gyártó utasítása szerint elindítjuk a dagasztóprogramot. Közben a fedelet felnyitva ellenőrizzük a tésztát. Akkor jó, ha rugalmas gombóccá áll össze és az ujjunkat beledugva enyhén ragacsosnak érezzük. Amennyiben túl híg, evőkanalanként adunk hozzá még egy kis lisztet, ha pedig száraz és morzsalékos, akkor evőkanalanként némi meleg vizet dolgozunk bele.
- A dagasztóprogram lefutása után a nyers tésztát kivesszük a tartályból, majd enyhén lisztezett felületen többször átgyúrjuk. Végül cipót formázunk belőle, és nejlonzacskóban vagy folpackba csomagolva pihentetjük 10-15 percig.
- Pihentetés után a tésztát a másik oldalára fordítjuk, kb. 3 cm vastagságúra lenyomkodjuk, és áttesszük egy kukoricaliszttel vagy korpával megszórt tepsibe. Megszórjuk szezámmaggal, amit enyhén belenyomkodunk, majd átkenjük olívaolajjal. Ezután letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük 30-50 perc alatt.
- Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra. A megkelt tésztát a forró sütőben sütjük 10 percig, majd a hőfokot 190 fokra csökkentjük, és a cipót készre sütjük további 15 perc alatt.
Ez a cipó keresztben félbevágva jó alap muffuletta szendvicshez!