Mákos guba
Epres blondie
Dubarry-csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Zsemlegombóc
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus grízgaluska leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Csupacsokis brownie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Rakott zöldbab darált hússal
Vadas marha
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Farsangi szalagos fánk
Waterzooi gantois recept
recept
Bonyolult

Waterzooi gantois

120 perc
0 adag
Átlagos
3
2008. 01. 07.
Hozzávalók
1darab csirke (nagyobb, 8 részre vágva)
fehérbors (frissen darált)
0.25csésze vaj (szobahőmérsékletű)
2közepes vöröshagyma (közepes nagyságú, apróra vágva)
2darab mogyoróhagyma (apróra vágva)
3szár póréhagyma (fehér és világoszöld része hosszába kettéhasítva, felszelve)
3darab zellerszár (felaprítva)
3szál sárgarépa (vékony karikákra vágva)
4szál petrezselyemgyökér (nagy, 6 felé vágva)
1csésze fehérbor (száraz)
3csésze csirkehúsleves (zöldséges )
4darab tojás
2kg csirkecsont (húsos )
2szár sárgarépa (vastagabb karikákra vágva)
3darab zellerszár (levéllel együtt)
1fej hagyma (nagy fej, félbe vágva és cikkekre szedve)
petrezselyemzöld (fűszerzacskóba )
1csésze fehérbor (száraz)
5liter víz
feketebors (frissen őrölt)

Elkészítés

Elkészítés: A csirkét jól bedörzsölöm sóval és frissen őrölt borssal. Egy nagy tűzálló edény (én a kacsasütő tálat ajánlom, mert annak jól záródik a fedele, és ez nagyon fontos ennek az ételnek az elkészítésénél) alját kikenem két evőkanál vajjal, majd lerétegezem a zöldségeket: kezdem a hagymával, mogyoróhagymával, póréhagymával, folytatom a zellerszárral, majd a sárgarépával, végül a petrezselyemgyökérrel. Ezután a csirkedarabokat ráfektetem a zöldségágyra, és bőven felöntöm a fehérborral és a csirkehúslével. Sózom, borsozom. Gondosan lefedem, és előmelegített sütőbe dugom. Nem adok neki erős tüzet (150-160 fok), szép takarosan párolom kb. 2-2,5 órán át, amíg a csirke teljesen megpuhul, és szinte leesik a csontjáról. (Amennyiben szükséges, a folyadékot utána pótolom, a húst mindig lepje el a lé.) Ekkor óvatosan kiemelem a húsokat, tetszés szerint kicsontozom (én nem szoktam), félrerakom. Megnézem a petrezselyemgyökeret, hogy puha-e, ha nem, akkor tovább folytatom a lassú párolást még kb. fél órát. Egy közepes méretű habüstben összekeverem a tojások sárgáját a megmaradt kb. 2 evőkanál vajjal, a főzőtejszínnel és pár evőkanál húslével. Az időközben megpuhult petrezselyemgyökeret kiemelem a tálból, és turmix-szal vagy botmixerrel pürésítem. Összekeverem a tojásos-tejszínes szósszal, és laza, de határozott keveréssel hozzáadom a tálban maradt *bő lére* hagyott raguhoz. Ügyelek rá, hogy a tojás ki ne csapódjon. Belevetem a zöldpetrezselymet, meglocsolom citromlével, és utoljára lazán megkavarom. A csirkéket tányérokba rakom, és a ragut rámerem.

Az autentikus recept szerint főtt burgonyával vagy halványan megvajazott francia kenyér (baguette) pirítóssal tálalom. Én személy szerint az utóbbira esküszöm.

Csirkehúsleves (alaplé):
a) Amennyiben hirtelen tör rám a *waterzooi főzhetnék*, nem vacakolok sokat az alaplével. Zöldséges húsleveskockából készítem el a kellő mennyiséget, turbózva az előírt fűszerekkel.
b) Viszont ha meg akarom adni a módját, és megközelítőleg az eredeti ízt szeretném a tányéromban érezni (megéri!), előző nap az alábbi alaplét készítem el: a húsos csirkecsontokat 200 fokra hevített sütőben enyhén megpirítom. Vigyázok rá, hogy meg ne égjen! Ezután fazékba teszem, felöntöm hideg vízzel és felfőzöm. Amikor a habját feladta, leszedem azt kis szűrővel, majd bezöldségelem, sózom, beledobom a fűszerzacskót, a bort is hozzáöntöm. Félig lefedve, igen lassú tűzön, gyöngyözve főzöm 5-6 órán át. Ha kész, megsózom - borsozom, szűrőn, majd tiszta konyharuhán átszűröm, hűtőbe teszem. Miután a zsírtartalom a leves tetején megdermed, kanállal leszedem azt. Ez az alaplé hűtőben egy hétig is, fagyasztóban fél évig eltartható.

Megjegyzés
Gent (Gand), ez a kellemes, jókedvű város Észak-Belgiumban, Flandria történelmi fővárosaként, két folyó, a Lys és a Schedlt találkozásánál terül el. Ugyancsak otthona e város a Flamand népi konyha remekének, a *waterzooi gantois*-nak, ennek a húsban és zöldségekben gazdag egytálételnek, amit készítenek csirkéből, nyúlból, de még halból is. A petrezselyem igen fontos alkotóeleme ennek az éteknek, ezért hát ne sajnáljuk belőle. A receptet GabortheHun küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

3 / 5

2 értékelés

Ajánljuk még

Csicseriborsós tészta (cukorbetegeknek is)
Recept
Egyszerű

Csicseriborsós tészta (cukorbetegeknek is)

30 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

|

50 perce

Házi vaníliasodó
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Hasonló receptek

Húsleves cérnametélttel  recept
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2025.02.05.

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2024.12.29.

Fejtett bableves recept
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2024.09.22.

Sütőtökös pite meringgel recept
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.09.22.

Friss receptek

Csicseriborsós tészta (cukorbetegeknek is) recept
Recept
Egyszerű

Csicseriborsós tészta (cukorbetegeknek is)

30 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

|

50 perce

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Reszelt túrós sütemény recept
Recept
Egyszerű

Reszelt túrós sütemény

95 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.09.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.