- A rántott tejbegrízhez elkészítjük a sűrű és kemény tejbegrízt. A tejet egy hideg vízzel kiöblített lábasba öntjük, hozzáadjuk a vaníliaaromát, a cukrot és egy csipet sót, majd forrásig hevítjük. Ekkor hozzáadjuk a búzadarát, és folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon sűrűre főzzük. Amikor elkészült, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a kis kocka vajat.
- A tejbegrízt hideg vízzel kiöblített üvegedénybe öntjük, elegyengetjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A házi eperszószhoz az epreket megmossuk, eltávolítjuk a zöld leveleket, majd a gyümölcsöt egy magas falú edénybe kockázzuk. Hozzáadjuk a cukrot, egy kevés citromlevet, és botmixerrel pürésítjük. Egy gyorsforralóba öntjük a szószt, és redukáljuk, azaz elfőzzük belőle a felesleges nedvességet, amíg a kívánt sűrűséget el nem érjük.
- A kihűlt, megdermedt tejbegrízt egy deszkára kiborítjuk, és tetszőleges méretű darabokra felvágjuk. A tejbegrízkockákat a szokott módon bepanírozzuk: először meghempergetjük a lisztben, majd tojásba, végül kalács- vagy panírmorzsába forgatjuk. Bő olajban egy-két perc alatt aranybarnára sütjük.
- A rántott tejbegrízt porcukorral meghintve és a házi eperszósszal meglocsolva még langyosan kínáljuk!
Nézd meg videón, hogyan készül a rántott tejbegríz házi eperszósszal!