A megtisztított szedret és a meghámozott, kimagozott, felkockázott almát egy lábosba tesszük. 5 dl vízzel felöntjük, felforraljuk, majd mérsékeljük a hőfokot, és az egészet 10-15 percig főzzük.
A keveréket egy nagyobb gézkendőre kanalazzuk, egy edény fölé fakanálra akasztjuk, és a lecsepegő folyadékot felfogjuk. Egy éjszakán keresztül pihentetjük. Nem nyomkodjuk vagy rázogatjuk, különben a zselé kissé zavaros lesz!
Egy kistányért a mélyhűtőbe teszünk. A kicsepegett lét lemérjük, majd azonos mennyiségű cukrot összeforgatunk a pektinnel.
A gyümölcslét egy lábosba öntjük, és hozzáadjuk a pektines cukrot. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a cukor teljesen megolvad.
Nagy lángon 3-4 perc alatt szirupos állagúra főzzük a keveréket, majd lehúzzuk a tűzről. Egy keveset a jéghideg tányérra kanalazunk. Ha kissé megbőrösödik, a zselé elkészült. Ha még folyós, további 1-2 percig főzzük, és ismételten elvégezzük a tányérpróbát.
A zselét forró üvegekbe töltjük, mindegyiket 1 db zsírpapírral befedjük. Hagyjuk kihűlni, végül a tetejüket rájuk csavarjuk. Száraz, hűvös helyen 3 hónapig eláll. Felbontás után a hűtőben tároljuk.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.