A pekándiót apróra törjük egy mozsárban, majd egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a sűrített tejet, a cukrot, a vanília aromát és a keményítőt, majd lassan melegíteni kezdjük egészen addig, amíg a massza be nem sűrűsödik, mint a puding.
Eközben egy tálban összekeverjük a tészta alapanyagait és alaposan összedolgozzuk, majd 10 percre a hűtőbe tesszük és belisztezett felületen úgy fél centi vastagra nyújtjuk, majd 20 cm átmérőjű piteformába tesszük. Ha mindent jól csináltunk, bőven maradt tészta a díszítéshez is.
A diós masszát a formába önjük, majd a megmaradt tésztát csíkokra vágjuk és rácsot készítünk a süti tetejére, vagy egészben kinyújtjuk és lefedjük vele a teljes formát. Utóbbi esetében célszerű ízléses, szimetrikusan elhelyezkedő szellőző lukakat vágni a tésztán, hogy a forró gőzök távozni tudjanak.
A műveletet 20-25 perc 180°C-on normál (nem légkeveréses) alul-felül sütéssel végezzük, majd teljes kihülés után ízlés szerint házi tejszínhab kíséretében vagy anélkül tálaljuk.
Megjegyzés
A pekándió íze a hagyományos dióéhoz hasonlít, de valamivel fűszeresebb és már önmagában is a késő őszi, decemberi ünnepi hangualtot idézi. Remélem nektek is ízleni fog. Jó étvágyat! (Vigyázat, nagyon laktató!)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.