A birsalmát megmossuk, meghámozzuk, negyedeljük, kivágjuk a magházát, majd nagyobb kockákra aprítjuk. A vajat a kristálycukorral és a mézzel egy 20-22 cm-es tűzálló serpenyőbe vagy sütőedénybe tesszük, és közepes lángon kevergetjük, amíg a vaj megolvad, és a keverék kezd bugyborékolni. Ekkor óvatosan beletesszük a birset, és alaposan beleforgatjuk a szirupba.
Nagyon alacsony hőmérsékleten főzzük tovább, időnként meglocsolgatva a sziruppal a birset, míg a húsa megpuhul, és sötét rózsaszínű lesz. Körülbelül 1 óra kell hozzá.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A morzsához a lisztet, a cukrot és a mogyorót egy nagyobb tálba tesszük, és ujjbeggyel összemorzsoljuk a vajjal. A morzsát a forró birsre szórjuk. Az egészet betesszük a sütőbe, és kb. 35 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára sül, és a birstöltelék bugyogva forr az edény oldalánál.
A sütőedényben tálaljuk, tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot kínálhatunk mellé.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.