A lisztet, a sót és a cukrot egy robotgép keverőtáljába öntjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, ügyelve, hogy a sóval ne érintkezzen, mert az megöli a kis élesztőgombácskákat.
Ezután hozzáadjuk a puha vajat is, és a robotgép dagasztókarjával közepes fokozaton összedolgozzuk a tésztát. Közben vékony sugárban belecsorgatjuk a vizet, de közben folyamatosan dolgozzon a dagasztókar, egészen addig, amíg a tészta szép sima golyóvá áll össze, és már nem ragad a tál falához.
Ha már kellően rugalmas a tészta, kivesszük a tálból, kézzel átgyúrjuk, folpakba csomagoljuk, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
A hűtőből kivett, pihentetett tésztát újra átgyúrjuk, és fél cm vastag téglalappá nyújtjuk.
Egy darab sütőpapír egyik felére tesszük a hideg vajat, majd ráhajtjuk a papír másik felét. Egy nyújtófával addig ütögetjük, amíg olyan nagy nem lesz, mint a kinyújtott tésztalap fele.
A tésztalapot a rövidebb oldalával magunk felé fordítjuk, és az alsó felére tesszük a kilapított vajat, majd beburkoljuk a tészta másik felével. A széleket kissé összenyomkodjuk, majd 90 fokkal elfordítjuk a tésztát az óramutató járásával megegyező irányba, és újra kinyújtjuk fél cm vastagra.
A tészta alsó harmadát felhajtjuk a felső egyharmadig, majd a felső harmadot lehajtjuk az előző hajtás széléig. Most az egész tésztát félbehajtjuk, kicsit lenyomkodjuk, újra fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük legalább fél órára.
A fél óra leteltével kicsomagoljuk a tésztát, és úgy tesszük magunk elé, hogy az az oldala nézzen felénk, ahol látszik a hajtás, a zárt része pedig a jobb oldalunk felé nézzen. Újra kinyújtjuk a tésztát fél cm vastagságúra. Most felhajtjuk a tészta alsó egyharmadát, és erre hajtjuk rá a felső egyharmadát, mint egy levelet, majd újabb fél órára a hűtőbe tesszük.
A tésztát akár ketté is oszthatjuk és az egyik felét le is fagyaszthatjuk. A másik felét a hűtőből kivéve lisztezett felületen kinyútjuk és tetszőlegesen, sós vagy édes süteményt készítünk belőle.
Nézd meg videón, hogyan készül a blundel, azaz az élesztős leveles tészta lépésről lépésre!
Megjegyzés
A házi blundel tésztának felét akár le is fagyaszthatjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.