A felkockázott hideg vajat gyorsan összedolgozzuk a citromhéjjal, a liszttel, 1 csipet sóval, a cukorral, az egész tojással, valamint a tojássárgájával. Cipóvá formázzuk, majd kissé lelapítva folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük kb. 1 óra hosszat.
A sütőt alsó-felső fűtéssel előmelegítjük 220 fokra. Közben a töltelékhez a megmosott, lecsepegtetett epret kicsumázzuk, és kb. 1/2 cm vastagon felszeleteljük. A vajat serpenyőben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a porcukrot és a tonkababot, majd a cukor teljes feloldódásáig kevergetjük. Ezután a masszát 30 cm átmérőjű formába simítjuk, és körkörösen elrendezzük rajta az eperszeleteket.
A tésztát lisztezett felületen a formánál valamivel nagyobb kerek lappá nyújtjuk. Óvatosan az eperrétegre borítjuk, és körben jól a formához nyomkodjuk.
A tortát az előmelegített sütőben sütjük kb. 25 percig. A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, majd tortatálra borítjuk.
Megjegyzés
Ez a langyosan fogyasztandó finomság a klasszikus francia borított vagy fordított almatorta (tarte Tatin) nyári variációja.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.