Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tojásos nokedli fejes salátával
Dödölle - az eredeti recept
Vadas marha
Finomfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus kuglóf
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen
Farsangi szalagos fánk
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Babgulyás
Klasszikus grízgaluska leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel
Zsemlegombóc
Házi rétesek: meggyes, almás-mákos, túrós recept
recept
Mester
Glutént tartalmazó gabonafélékTojásTejDiófélék

Házi rétesek: meggyes, almás-mákos, túrós

85 perc
8 adag
Megfizethető
2016. 10. 19.

Elkészítés

  1. A házi rétes elkészítéséhez a kétféle lisztet tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót, és hozzákeverjük az ecetet. A lisztet összemorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, és apránként a vizet. (A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a liszt, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.)
  2. Összegyúrjuk a tésztát, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. (Akkor jó, ha fényes, hólyagos a tészta, és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához.) Ezután négyfelé vágjuk a tésztát, és megkenjük a kis bucikat olajjal, majd fél órára langyos helyre tesszük pihenni. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
  3. A meggyes réteshez a meggy levét gyengéden kinyomkodjuk, de nem fosztjuk meg tőle teljesen. A cukorhoz hozzáadjuk a búzadarát vagy morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverjük a meggyel. Ha sok levet ereszt még a meggy, azt az edény alján hagyjuk.
  4. Az almás-mákos réteshez a mákot felfőzzük a tejben a cukorral és a mazsolával. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, végül összekeverjük a reszelt almával. (A mák őrlésétől is függ, hogy mennyi tejet vesz fel: ha nagyon finomra daráltuk, több tej kell hozzá.) Az alma levét is csak akkor nyomjuk ki, ha túlságosan lédús.
  5. A túrós réteshez a túrót villával összetörjük a vajjal és a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a cukrot, annyi tejfölt, amennyitől krémes lesz,a mazsolát, a citromhéjat és a búzadarát. Az egészet jól elkeverjük, majd legalább 20 percig hagyjuk pihenni.
  6. Amikor a tészta eleget pihent, egyenként kinyújtjuk. (Ha belenyomjuk az ujjunkat a tésztába, és ott marad a helye, akkor elég puha.) A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük, majd a tésztát a tenyerünkkel kilapítgatjuk, és elkezdjük kihúzni. A kezünket belisztezzük, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk alulról, amíg szinte átlátszóvá válik. (Akkor jó, ha átlátszik az abrosz mintája.)
  7. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, vagy ollóval egyszerűen körbevágjuk. (Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat beledobálhatjuk a töltelék közé.) Hagyjuk kicsit megszikkadni, de nem szárítjuk túl sokáig, különben a feltekeréskor megtörik. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan megkenjük olvasztott zsírral. Mindegyik rúdnál így járunk el.
  8. Amikor kihúztuk a tésztát, és elkészültünk a töltelékekkel, egyenként megtöltjük a réteseket. A két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük. A tetejét megkenjük a tojássárgájával, és egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  9. Előmelegített sütőben 200 fokon, 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Amikor megsült, felszeleteljük, és a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.

Próbáljátok ki ezeket a rétes recepteket is

Megjegyzés
A magyar konyha egyik tradicionális édessége a házi rétes. A házi rétest nem könnyű elkészíteni, de egyszer mindenkinek ki kell próbálnia ezt a tradicionális magyar desszertet. Ha egyszer ráérzünk a technikájára, onnantól kezdve már gyerekjáték. Az biztos, hogy eleinte sok türelem és kitartás kell hozzá, de megéri a  fáradozást, mert a végeredmény minden képzeletet túlszárnyal. Az a jó töltelék, amelyik egy kissé “tocsogós”, tehát van nedvességtartalma. Ha úgy érezzük, hogy a rétesünk egy kissé szárazabbra sikerült, akkor megjegyezzük, hogy legközelebb kevesebb búzadarát teszünk bele, vagy több levet hagyunk a gyümölcsben, vagy több tejfölt adunk a túróhoz, több tejet adunk a mákhoz, a mandulához, stb.

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Sütőtökös lusta asszony rétes
Recept
Egyszerű

Sütőtökös lusta asszony rétes

60 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Baloghné Kele Judith szerző profilképe

Baloghné Kele Judith

|

2025.02.20.

Mákos zserbó szilvalekvárral
Recept
Rafinált

Mákos zserbó szilvalekvárral

90 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.12.07.

Almás-mákos rakott tészta
Recept
Egyszerű

Almás-mákos rakott tészta

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

|

2024.10.25.

Lusta túrós rétes
Recept
Egyszerű

Lusta túrós rétes

50 perc
|
8 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2024.08.20.

Túros rétes
Recept
Mester

Túros rétes

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Brendon Ármány szerző profilképe

Brendon Ármány

|

2024.05.24.

Tepertős-túrós rétes
Recept
Bonyolult

Tepertős-túrós rétes

45 perc
|
0 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2024.03.07.

Mákos charlotte
Recept
Rafinált

Mákos charlotte

60 perc
|
0 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2024.01.02.

Almás-mákos pite
Recept
Egyszerű

Almás-mákos pite

75 perc
|
20 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2023.12.03.

Hasonló receptek

Friss receptek

Csicseriborsós tészta (cukorbetegeknek is) recept
Recept
Egyszerű

Csicseriborsós tészta (cukorbetegeknek is)

30 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

|

1 órája

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Reszelt túrós sütemény recept
Recept
Egyszerű

Reszelt túrós sütemény

95 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.09.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.