Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl langyos tejben, és 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. Közben a lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, a közepébe egy mélyedést készítünk, és beletesszük a tojások sárgáját, 2 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot, a lágy margarint, a maradék tejet, pici sót és a felfuttatott élesztőt.
Alaposan összegyúrjuk, és addig dolgozunk a tésztával, amíg aprócska hólyagok keletkeznek a rajta. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen egy órát kelesztjük.
Egy lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, és három egyenlő részre osztjuk, majd rudakat sodrunk belőlük. Ezekből a rudakból összefonjuk a kalácsot, majd kivajazott jénai tálba vagy kerek tortaformába tesszük. A tetejét bekenjük a felvert tojással és ismét hagyjuk kelni, fél órán keresztül.
Közben a sütőt előmelegíjtük 170 fokra. Fél óra elteltével ismét lekenjük a kalácskoszorút tojással, így szép fényes lesz a kisült kalács. A sütőbe tesszük, és nagyjából 40 perc alatt megsütjük. (Ha túlságosan pirulna a teteje, borítsunk rá fóliát.) A kisült kalácskoszorút rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
Foszlós bélű, édes ízű, ünnepi kalács, amit leginkább a húsvéti ünnepek alkalmából készítünk.
Fontos, hogy minden hozzávaló szoba-hőmérsékletű legyen .
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.