A feldarabolt kimagozott sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, és megsütjük, majd villával vagy botmixerrel pürésítjük.
Egy közepes tálba a kimérjük a tejet, meglangyosítjuk, majd belerakjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt is, és felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, adunk hozzá egy csipet sót, és némi reszelt citromhéjat. Az élesztős keverékbe tesszük a tojást, a puha vajat, majd hozzáöntjük a tökpürét és alaposan elkeverjük, és a liszthez adjuk.
Begyúrjuk a tésztát és letakarva, meleg helyen, kb. 30 perc alatt a duplájára megkelesztjük. Amikor megkelt a tészta, kb. fél cm vékonyra téglalap alakúra nyújtjuk.
A töltelékhez, a megolvasztott vajba keverjük a tökpürét, a lekvárt, a cukrot és a fahéjat, majd egyenletesen rákenjük a tészta tetejére. Feltekerjük a tésztát,úgy ahogy a bejglit szoktuk, kipapírozott (nagyméretű) tepsibe rakjuk óvatosan, majd középen, egy éles késsel hosszában kettévágjuk. A két oldalát óvatosan betekerjük, lehetőleg a vágott fele kerüljön kifelé. Koszorú formára igazítjuk, és a végeinél kicsit összenyomjuk.
A tojássárgáját elkeverjük a tejjel és a tojássárgájával, és lekenjük vele a kalács tetejét. 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt megsütjük. Porcukorral hintve tálaljuk.
Megjegyzés
Karácsonykor akár az ünnepi asztal dísze is lehet. Sütéskor belengi a házat az édes fahéj illata.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.