A megpucolt répákat puhára főzzük, alaposan lecsöpögtetjük, majd villával vagy botmixerrel pürésítjük.
Egy közepes tálba a kimérjük ki a tejet, meglangyosítjuk, belerakjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt is, felfuttatjuk.
Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, hozzáadunk egy csipet sót és citromhéjat. Az élesztős keverékbe tesszük a tojást és a puha vajat, majd hozzáöntjük a répapürét és alaposan elkeverjük, és hozzáadjuk a liszthez. Begyúrjuk a tésztát, és letakarva, meleg helyen, duplájára megkelesztjük kb. 30 perc alatt.
Amikor megkelt a tészta, kb. fél cm vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra.
A töltelékhez a megolvasztott vajba keverjük a répapürét, a cukrot és a fahéjat, majd rákenjük a tészta tetejére egyenletesen. Feltekerjük a tésztát úgy, ahogy a bejglit szoktuk, majd kipapírozott (nagyméretű) tepsibe rakjuk, majd középen, hosszában kettévágjuk egy éles késsel. A két oldalát óvatosan betekerjük, lehetőleg a vágott fele kerüljön kifelé. Koszorú formára igazítjuk, a végeinél kicsit összenyomjuk.
A kenéshez a tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és ezzel lekenjük a kalács tetejét egy ecset segítségével. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Porcukorral hintve tálaljuk.
Ez a kívül ropogós ,belül puha, fahéj illatú édes kalács húsvétkor akár az ünnepi asztal dísze is lehet. A koszorú formára fonott kalácsot,sima tepsibe is,de ha biztosra akarunk menni akkor kerek tortaformába is süthetjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.