Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Karácsonyi díszes-mézeskalácskoszorúk recept
recept
Mester

Karácsonyi díszes-mézeskalácskoszorúk

90 perc
4 adag
Megfizethető
2016. 12. 11.

Elkészítés

  1. A vajat egy kisebb lábasban megolvasztjuk, majd hozzátesszük a porcukrot és a mézet.
  2. Folyamatosan kevergetjük, amíg homogén állagga lesz.
  3. Amíg ez a massza hűl, összekeverjük a száraz hozzávalókat: a liszthez hozzáajuk a sót, szódabikarbónát, mézeskalács fűszereket. Kézzel kicsit összekeverjük.
  4. Aztán kézi habverővel kissé habosra verjük a tojásokat. A felvert tojásokat hozzáöntjük a langyos vagy kihűlt mézes-cukros masszához és elkeverjük egymással. Majd ezt az egészet hozzáöntjük a liszthez és jól összedolgozzuk - fakanállal aztán kézzel.
  5. Frissentartó fóliába kell „kaparni” a tésztát arra törekedve, hogy egy kupacban maradjon a massza, amit becsomagolva a hűtőbe teszünk 1 napra pihenni!
  6. Először papíron megtervezzük, hogy mekkora koszorút szeretnék készíteni, majd mekkora és milyen házikó- vagy egyéb formákat helyezünk rá.
  7. Mindent méretarányosan megrajzolunk, kivágjuk a papírból, majd ezt használjuk sablon gyanánt.
  8. Kivesszük a hűtőből a tésztát, majd kissé átgyúrjuk. Meglisztezzük a deszkát és kinyújtjuk arra vigyázva, hogy ne ragadjon le.
  9. Érdemes figyelni arra, hogy egyenletesen legyen a tészta kinyújtva. A koszorúhoz és elemeihez kicsit vastagabbra hagyjuk a tésztát, kb 1 cm-esre.
  10. Rátesszük a nyers tésztára az előzetesen megtervezett és kivágott sablonokat, körberajzoljuk pl. fogpiszkálóval, és kiszabjuk késsel a tésztából. Sütőpapírra helyezzük, de nem túl szorosan, mert különben összeérnek.
  11. Miután a koszorú alapját rárajzoltuk a tésztára, belenyomtuk a mécsest is a tervezett helyre és a tészta dagadása miatt egy pár mm-rel nagyobb körben kivágtuk a helyét. A kivágott kör felét visszanyomkodtjuk a lyukba, hogy legyen alja, de ne legyen egy síkban a koszorúval.
  12. A mézesek elég hamar megsülnek, 6-7 perc után már figyelni kell és még a keményedésük előtt ki kell venni a sütőből. Érdemes az egyféle méretű formákat együtt sütni.
  13. A cukormáz elkészítése: a tojásfehérjét eleve egy olyan műanyag tálba tesszük, amibe elfér a cukor is. A tojásfehérjés tál fölé helyezzük a szitát, majd először néhány evőkanálnyi porcukrot szitáltam bele a tojásba. Kézi habverővel felverjük, annyi porcukrot kell hozzá adagolni a továbbiakban, hogy ha egy kanállal belenyúlunk, akkor nem folyik/csöpög le róla a máz. Egy idő után nem szükséges a kézi habverő, elég kanállal keverni.
  14. Ha elértük ezt a sűrű állagot a kontúrvolnalakhoz, előveszünk egy kis uzsonnás zacskót és belekanalazzuk a masszát. Úgy érdemes, hogy mivel a csücskénél fogjuk kinyomni, ezért a csücske körül „letűrjük” a zacskó száját, és így nem maszatoljuk szét az egészet.
  15. A csücske felé kell nyomogatni az egész mázat, és nem árt a végén becsomózni, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon maradjon benne levegő, nehogy szétdurranjon nyomás közben. Egy éles kisollóval kivágjuk a zacskó csücskét.
  16. A mázat használjuk a házikók rögzítésére is. Nyomunk belőle a forma aljára, és ha kell, akkor köré is, miután az alapra tettük. Innentől a díszítést a fantáziánk szerint alakíthatjuk.
Megjegyzés
Mindenkinek ajánlom, aki művészetként is szeret tekinteni a gasztronómiára, kreatív és sok türelemmel rendelkezik! A fűszernél ízlés szerint lehet eljárni, én vegyesen használtam fél csomag Dr. Oetker sütőporos mézes fűszert és a sima keverékből még kb. egy evőkanálnyit. Elöljáróban: nem kell megijedni, mert lágy a tésztája összeállításkor. Ezért érdemes egy nappal a tervezett sütés előtt elkészíteni, mert ha pihentetjük kb. egy napig a hűtőben, megdermed, és ráadásul puhább lesz sütés után! )

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács, ahogy Nyári Dia készíti
Recept
Egyszerű

Mézeskalács, ahogy Nyári Dia készíti

30 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Pihe-puha mézeskalács szelet
Recept
Egyszerű

Pihe-puha mézeskalács szelet

60 perc
|
12 adag
|
Olcsó
Vass Lászlóné szerző profilképe

Vass Lászlóné

Bögrés mézeskalács
Recept
Egyszerű

Bögrés mézeskalács

25 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sós karamellás mézeskalács torta
Recept
Mester

Sós karamellás mézeskalács torta

60 perc
|
4 adag
|
Költséges
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Rögtön puhuló mézeskalács
Recept
Egyszerű

Rögtön puhuló mézeskalács

25 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Mézeskalács tészta - az alaprecept
Recept
Egyszerű

Mézeskalács tészta - az alaprecept

45 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Rögtön puha mézeskalács
Recept
Egyszerű

Rögtön puha mézeskalács

45 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
DÖMÖTÖR VIOLA szerző profilképe

DÖMÖTÖR VIOLA

Hasonló receptek

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.