Tojásos nokedli fejes salátával
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csupacsokis brownie
Dödölle - az eredeti recept
Mákos guba
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rakott zöldbab darált hússal
Hagymás rostélyos
Dubarry-csirkemell
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Vadas marha
Körömpörkölt csülökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Babgulyás
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Karácsonyi díszes-mézeskalácskoszorúk recept
recept
Mester

Karácsonyi díszes-mézeskalácskoszorúk

90 perc
4 adag
Megfizethető
2016. 12. 11.

Elkészítés

  1. A vajat egy kisebb lábasban megolvasztjuk, majd hozzátesszük a porcukrot és a mézet.
  2. Folyamatosan kevergetjük, amíg homogén állagga lesz.
  3. Amíg ez a massza hűl, összekeverjük a száraz hozzávalókat: a liszthez hozzáajuk a sót, szódabikarbónát, mézeskalács fűszereket. Kézzel kicsit összekeverjük.
  4. Aztán kézi habverővel kissé habosra verjük a tojásokat. A felvert tojásokat hozzáöntjük a langyos vagy kihűlt mézes-cukros masszához és elkeverjük egymással. Majd ezt az egészet hozzáöntjük a liszthez és jól összedolgozzuk - fakanállal aztán kézzel.
  5. Frissentartó fóliába kell „kaparni” a tésztát arra törekedve, hogy egy kupacban maradjon a massza, amit becsomagolva a hűtőbe teszünk 1 napra pihenni!
  6. Először papíron megtervezzük, hogy mekkora koszorút szeretnék készíteni, majd mekkora és milyen házikó- vagy egyéb formákat helyezünk rá.
  7. Mindent méretarányosan megrajzolunk, kivágjuk a papírból, majd ezt használjuk sablon gyanánt.
  8. Kivesszük a hűtőből a tésztát, majd kissé átgyúrjuk. Meglisztezzük a deszkát és kinyújtjuk arra vigyázva, hogy ne ragadjon le.
  9. Érdemes figyelni arra, hogy egyenletesen legyen a tészta kinyújtva. A koszorúhoz és elemeihez kicsit vastagabbra hagyjuk a tésztát, kb 1 cm-esre.
  10. Rátesszük a nyers tésztára az előzetesen megtervezett és kivágott sablonokat, körberajzoljuk pl. fogpiszkálóval, és kiszabjuk késsel a tésztából. Sütőpapírra helyezzük, de nem túl szorosan, mert különben összeérnek.
  11. Miután a koszorú alapját rárajzoltuk a tésztára, belenyomtuk a mécsest is a tervezett helyre és a tészta dagadása miatt egy pár mm-rel nagyobb körben kivágtuk a helyét. A kivágott kör felét visszanyomkodtjuk a lyukba, hogy legyen alja, de ne legyen egy síkban a koszorúval.
  12. A mézesek elég hamar megsülnek, 6-7 perc után már figyelni kell és még a keményedésük előtt ki kell venni a sütőből. Érdemes az egyféle méretű formákat együtt sütni.
  13. A cukormáz elkészítése: a tojásfehérjét eleve egy olyan műanyag tálba tesszük, amibe elfér a cukor is. A tojásfehérjés tál fölé helyezzük a szitát, majd először néhány evőkanálnyi porcukrot szitáltam bele a tojásba. Kézi habverővel felverjük, annyi porcukrot kell hozzá adagolni a továbbiakban, hogy ha egy kanállal belenyúlunk, akkor nem folyik/csöpög le róla a máz. Egy idő után nem szükséges a kézi habverő, elég kanállal keverni.
  14. Ha elértük ezt a sűrű állagot a kontúrvolnalakhoz, előveszünk egy kis uzsonnás zacskót és belekanalazzuk a masszát. Úgy érdemes, hogy mivel a csücskénél fogjuk kinyomni, ezért a csücske körül „letűrjük” a zacskó száját, és így nem maszatoljuk szét az egészet.
  15. A csücske felé kell nyomogatni az egész mázat, és nem árt a végén becsomózni, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon maradjon benne levegő, nehogy szétdurranjon nyomás közben. Egy éles kisollóval kivágjuk a zacskó csücskét.
  16. A mázat használjuk a házikók rögzítésére is. Nyomunk belőle a forma aljára, és ha kell, akkor köré is, miután az alapra tettük. Innentől a díszítést a fantáziánk szerint alakíthatjuk.
Megjegyzés
Mindenkinek ajánlom, aki művészetként is szeret tekinteni a gasztronómiára, kreatív és sok türelemmel rendelkezik! A fűszernél ízlés szerint lehet eljárni, én vegyesen használtam fél csomag Dr. Oetker sütőporos mézes fűszert és a sima keverékből még kb. egy evőkanálnyit. Elöljáróban: nem kell megijedni, mert lágy a tésztája összeállításkor. Ezért érdemes egy nappal a tervezett sütés előtt elkészíteni, mert ha pihentetjük kb. egy napig a hűtőben, megdermed, és ráadásul puhább lesz sütés után! )

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.12.29.

Pihe-puha mézeskalács szelet
Recept
Egyszerű

Pihe-puha mézeskalács szelet

60 perc
|
12 adag
|
Olcsó
Vass Lászlóné szerző profilképe

Vass Lászlóné

|

2024.11.25.

Bögrés mézeskalács
Recept
Egyszerű

Bögrés mézeskalács

25 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2024.11.18.

Rögtön puhuló mézeskalács
Recept
Egyszerű

Rögtön puhuló mézeskalács

25 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2023.11.26.

Mézeskalács tészta - az alaprecept
Recept
Egyszerű

Mézeskalács tészta - az alaprecept

45 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

|

2023.11.20.

Rögtön puha mézeskalács
Recept
Egyszerű

Rögtön puha mézeskalács

45 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
DÖMÖTÖR VIOLA szerző profilképe

DÖMÖTÖR VIOLA

|

2023.11.19.

Hasonló receptek

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.01.04.

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.12.29.

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2024.12.28.

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.12.24.

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.12.23.

Friss receptek

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Reszelt túrós sütemény recept
Recept
Egyszerű

Reszelt túrós sütemény

95 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.09.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.