Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Karácsonyi díszes-mézeskalácskoszorúk recept
recept
Mester

Karácsonyi díszes-mézeskalácskoszorúk

90 perc
4 adag
Megfizethető
2016. 12. 11.

Elkészítés

  1. A vajat egy kisebb lábasban megolvasztjuk, majd hozzátesszük a porcukrot és a mézet.
  2. Folyamatosan kevergetjük, amíg homogén állagga lesz.
  3. Amíg ez a massza hűl, összekeverjük a száraz hozzávalókat: a liszthez hozzáajuk a sót, szódabikarbónát, mézeskalács fűszereket. Kézzel kicsit összekeverjük.
  4. Aztán kézi habverővel kissé habosra verjük a tojásokat. A felvert tojásokat hozzáöntjük a langyos vagy kihűlt mézes-cukros masszához és elkeverjük egymással. Majd ezt az egészet hozzáöntjük a liszthez és jól összedolgozzuk - fakanállal aztán kézzel.
  5. Frissentartó fóliába kell „kaparni” a tésztát arra törekedve, hogy egy kupacban maradjon a massza, amit becsomagolva a hűtőbe teszünk 1 napra pihenni!
  6. Először papíron megtervezzük, hogy mekkora koszorút szeretnék készíteni, majd mekkora és milyen házikó- vagy egyéb formákat helyezünk rá.
  7. Mindent méretarányosan megrajzolunk, kivágjuk a papírból, majd ezt használjuk sablon gyanánt.
  8. Kivesszük a hűtőből a tésztát, majd kissé átgyúrjuk. Meglisztezzük a deszkát és kinyújtjuk arra vigyázva, hogy ne ragadjon le.
  9. Érdemes figyelni arra, hogy egyenletesen legyen a tészta kinyújtva. A koszorúhoz és elemeihez kicsit vastagabbra hagyjuk a tésztát, kb 1 cm-esre.
  10. Rátesszük a nyers tésztára az előzetesen megtervezett és kivágott sablonokat, körberajzoljuk pl. fogpiszkálóval, és kiszabjuk késsel a tésztából. Sütőpapírra helyezzük, de nem túl szorosan, mert különben összeérnek.
  11. Miután a koszorú alapját rárajzoltuk a tésztára, belenyomtuk a mécsest is a tervezett helyre és a tészta dagadása miatt egy pár mm-rel nagyobb körben kivágtuk a helyét. A kivágott kör felét visszanyomkodtjuk a lyukba, hogy legyen alja, de ne legyen egy síkban a koszorúval.
  12. A mézesek elég hamar megsülnek, 6-7 perc után már figyelni kell és még a keményedésük előtt ki kell venni a sütőből. Érdemes az egyféle méretű formákat együtt sütni.
  13. A cukormáz elkészítése: a tojásfehérjét eleve egy olyan műanyag tálba tesszük, amibe elfér a cukor is. A tojásfehérjés tál fölé helyezzük a szitát, majd először néhány evőkanálnyi porcukrot szitáltam bele a tojásba. Kézi habverővel felverjük, annyi porcukrot kell hozzá adagolni a továbbiakban, hogy ha egy kanállal belenyúlunk, akkor nem folyik/csöpög le róla a máz. Egy idő után nem szükséges a kézi habverő, elég kanállal keverni.
  14. Ha elértük ezt a sűrű állagot a kontúrvolnalakhoz, előveszünk egy kis uzsonnás zacskót és belekanalazzuk a masszát. Úgy érdemes, hogy mivel a csücskénél fogjuk kinyomni, ezért a csücske körül „letűrjük” a zacskó száját, és így nem maszatoljuk szét az egészet.
  15. A csücske felé kell nyomogatni az egész mázat, és nem árt a végén becsomózni, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon maradjon benne levegő, nehogy szétdurranjon nyomás közben. Egy éles kisollóval kivágjuk a zacskó csücskét.
  16. A mázat használjuk a házikók rögzítésére is. Nyomunk belőle a forma aljára, és ha kell, akkor köré is, miután az alapra tettük. Innentől a díszítést a fantáziánk szerint alakíthatjuk.
Megjegyzés
Mindenkinek ajánlom, aki művészetként is szeret tekinteni a gasztronómiára, kreatív és sok türelemmel rendelkezik! A fűszernél ízlés szerint lehet eljárni, én vegyesen használtam fél csomag Dr. Oetker sütőporos mézes fűszert és a sima keverékből még kb. egy evőkanálnyit. Elöljáróban: nem kell megijedni, mert lágy a tésztája összeállításkor. Ezért érdemes egy nappal a tervezett sütés előtt elkészíteni, mert ha pihentetjük kb. egy napig a hűtőben, megdermed, és ráadásul puhább lesz sütés után! )

Recept értékelése

Ajánljuk még

Bögrés mézeskalács
Recept
Egyszerű

Bögrés mézeskalács

25 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Mézeskalács, ahogy Nyári Dia készíti
Recept
Egyszerű

Mézeskalács, ahogy Nyári Dia készíti

30 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sós karamellás mézeskalács torta
Recept
Mester

Sós karamellás mézeskalács torta

60 perc
|
4 adag
|
Költséges
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Rögtön puhuló mézeskalács
Recept
Egyszerű

Rögtön puhuló mézeskalács

25 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Mézeskalács tészta - az alaprecept
Recept
Egyszerű

Mézeskalács tészta - az alaprecept

45 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Rögtön puha mézeskalács
Recept
Egyszerű

Rögtön puha mézeskalács

45 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
DÖMÖTÖR VIOLA szerző profilképe

DÖMÖTÖR VIOLA

Pihe-puha mézeskalács szelet
Recept
Egyszerű

Pihe-puha mézeskalács szelet

60 perc
|
12 adag
|
Olcsó
Vass Lászlóné szerző profilképe

Vass Lászlóné

Pihe-puha mézeskalács
Recept
Egyszerű

Pihe-puha mézeskalács

30 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hasonló receptek

Bögrés mézeskalács recept
Recept
Egyszerű

Bögrés mézeskalács

25 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Mézeskalács, ahogy Nyári Dia készíti recept
Recept
Egyszerű

Mézeskalács, ahogy Nyári Dia készíti

30 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sós karamellás mézeskalács torta recept
Recept
Mester

Sós karamellás mézeskalács torta

60 perc
|
4 adag
|
Költséges
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Rögtön puhuló mézeskalács recept
Recept
Egyszerű

Rögtön puhuló mézeskalács

25 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Mézeskalács tészta - az alaprecept
Recept
Egyszerű

Mézeskalács tészta - az alaprecept

45 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Krémes spenótfőzelék recept
Recept
Egyszerű

Krémes spenótfőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Majorannás burgonyafőzelék recept
Recept
Egyszerű

Majorannás burgonyafőzelék

30 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.