A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, előbbit felkockázzuk, utóbbit pedig apróra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot felaprítjuk, a szalonnát és a sertéscombot kockákra vágjuk, a káposztát pedig savanyúságtól függően átmossuk.
Egy nagyobb fazékban zsiradékot hevítünk, erre rakjuk a felkockázott szalonnát. Ha már kiengedte egy kicsit a zsírját, hozzáadjuk a felaprított hagymát és a felkockázott sertéscombot. Sózzuk borsozzuk, 5-10 percen keresztül dinszteljük, aztán jöhet a paprika, majd néhány percre rá a paradicsom is.
Fűszerezzük pirospaprikával és köménnyel, azután hozzáadjuk a babérleveleket, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedve 40 percig főzzük a pörköltalapot.
Ha elkészült a pörköltalap, jöhet a lecsöpögtetett savanyú káposzta, majd annyi vizet adunk hozzá, amennyi éppen ellepi. Kóstolás után szükség szerint tovább fűszerezzük.
Végül lefedve addig főzzük lassú tűzön (30-40 perc), amíg a hús teljesen puha nem lesz. Ha elkészült, még melegen, tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
Nézd meg videón is, hogyan készül a székelykáposzta:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.