A felkockázott burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, krumplinyomón átnyomjuk, majd hagyjuk kihűlni. Langyos, cukrozott tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
Egy nagyobb tálba szitáljuk az 1 ek sóval összekevert lisztet, hozzáadjuk a zsírt, és összemorzsoljuk. Hozzákeverjük a kihűlt, összetört burgonyát, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. Konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten további 30 percig hagyjuk kelni, majd a tetejét megkenjük a felvert tojással.
160 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük a pogácsákat.
Megjegyzés
Zsír helyett használhatunk 15 dkg vajat is. Recept, styling: Filep Kata, fotó: Tóth András
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.