Előkészítés: A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük, és beáztatjuk a rumba. Az élesztőt elkeverjük 1 teáskanál cukorral és 1 dl langyos tejjel, letakarjuk, és 10 percig pihentetjük.
Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a megfuttatott élesztőt, kevés lisztet szórunk rá, és letakarva kb. 15 percig kelesztjük. A maradék tejet elkeverjük a tojással, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom és narancs héjával, a fahéjjal, a szerecsendióval és egy csipet sóval. Felolvasztjuk a vajat/margarint, a masszához adjuk, és az egészet 2-3 részletben összedolgozzuk a liszttel. A kézi robotgép dagasztóspiráljával addig keverjük, amíg a tészta hólyagos és fényes lesz, és elválik az edény falától (min. 10 perc). Letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Az oranzsátot, a citronátot, a mandulát apróra vágjuk. A tésztát átgyúrjuk, és beledolgozzuk a vágott finomságokat. A tésztából egy kb. 25 cm hosszú rudat formázunk. Közepét nyújtófával belapítjuk. Az egyik szélét felhajtjuk a másik felére, és az oldalát kissé összenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, letakarjuk, és 15 percig kelesztjük. A sütőt 240 fokra (gázsütő 5. fokozat) előmelegítjük. A kalácsot a sütő középső rácsára tesszük, visszakapcsolunk 180 fokra (gázsütő 2. fokozat), és kb. 60 percig sütjük a kalácsot. Kivesszük, még forrón megkenjük az olvasztott vajjal, és vastagon megszórjuk porcukorral. Vékonyan szeleteljük. Fóliába csomagolva sokáig friss marad!
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 147 kcal
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.