Először elkészítjük a karamellszirupot. A cukor felét (5 dkg) magasabb falú edénybe tesszük, és közepes hőfokon megkaramellizáljuk. Ezután óvatosan a karamellhez adjuk a forró vizet és citromlevet. Elkeverjük, és tovább melegítjük.
Amikor a karamell teljesen feloldódott a vízben, hozzáadjuk a maradék 5 dkg cukrot is. Ezután közepes hőfokon addig főzzük a szirupot, amíg sima, mézszerű nem lesz. (Lehűlve sűrűsödni fog, így ha már most nehezen nyúló lenne, kevés vizet még hozzáadhatunk.) Szobahőmérsékletűre hűtjük.
A szódabikarbónával elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal és mogyoróvajjal. Hozzáadjuk a karamellszirupot, a felvert tojást, és összedolgozzuk. (Lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk.) Ha kész, hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
A tésztából diónyi gömböket formálunk, meghempergetjük őket kristálycukorban, majd porcukorban is. A golyókat, egymáshoz nem túl közel egy kiolajozott-kilisztezett sütőlemezre tesszük. 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük őket.
Megjegyzés
A karamellszirupból érdemes 3-4-szeres mennyiséget készíteni, mert csatos üvegben hetekig eláll és sokoldalúan felhasználható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.