- A narancsokat vékony szeletekre (kerekekre) vágjuk, és kimagozzunk, vigyázva, hogy ne szakítsuk el a szeleteket!
- Egy lábasba vizet öntünk, és felforraljuk. Beledobjuk a narancsszeleteket és 1 percig rotyogtatjuk. Utána leszűrjük, és a vizet kiöntjük.
- A lábasba 1,5 bögre ( 1 bögre 2 dl) tiszta vizet öntünk, és hozzáadjuk a kristálycukrot. Felforraljuk, beledobjuk a narancsszeleteket és 20 percig fedő nélkül finoman forraljuk. A narancsszeletek enyhén – de nem teljesen – átlátszóvá válnak.
- A lábast levesszük a tűzről, és a narancsszeleteket saját levében hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni. (A kandírozott szeleteket saját levében hűtőszekrényben egy hónapig tarthatjuk el.)
- A töltelék elkészítéséhez a hozzávalókat egybedolgozzuk, amíg jól összeáll, majd a sütemény összeállításáig hűtőszekrényben hűtjük.
- Hat ramekint (kis porcelán vagy kerámia sütőforma) vagy más hasonló edénykéket pl. kávéscsészét frissentartó fóliával kibélelünk. Hat szelet narancsot jól lecsöpögtetünk, és mindegyik edény aljára egy-egy szeletet helyezünk.
- A kandírozásból félretett szirupot vízzel felöntjük, hozzáadjuk a narancslikőrt és egy lábasban majdnem forrásig melegítjük. A piskótaszeleteket a ramekin vagy azt helyettesítő edény magasságához vágjuk, majd a szirupba mártogatjuk, és az edények falához, szorosan egymás mellé helyezzük.
- A ricottás tölteléket az edényekbe kanalazzuk, a tetejét újabb szirupba mártogatott piskótaszeletekkel fedjük le. Az edénykéket frissentartó fóliával letakarjuk, és felszolgálásig hűtőszekrényben tároljuk.
- Tálaláshoz az edények tartalmát kistányérokra borítjuk, a bélelő fóliát eltávolítjuk.
A cassatákat már felszolgálás előtt 2 nappal elkészíthetjük.
A fenti recept „Anna Olson: Sütés” című sorozatból származik, amely március 22-től hétköznaponként 16:00-tól látható a Food Network csatornán.