A káposztát nagyobb darabokra vágjuk, és sós vízben feltesszük párolni. Hozzáadjuk az őrölt köményt, és forrástól számítva kb. 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. Közben egy másik lábasban megfőzzük a barna rizst is.
A karajt kissé kiklopfoljuk, megsózzuk és borsozzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadjuk a karikára vágott hagymát, a felszeletelt paprikákat és egy csipet sóval ízesítjük. Kissé megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a karajszeleteket, és addig sütjük, amíg mindkét oldala kifehéredik.
Hozzáadjuk a darált húst is, kicsit megpirítjuk, majd sóval, borssal, csomborral, kaporral és 1 teáskanálnyi fűszerpaprikával ízesítjük. 2 szem szeletekre vágott paradicsomot adunk hozzá, és fedő alatt készre pároljuk, majd hozzákeverjük a főtt rizst is.
Egy jénai tálat kiolajazunk, és megszórjuk a zsemlemorzsával. Beletesszük a káposzta harmadát, erre a húsos massza felét, majd a ismét a káposztát. Rákanalazzuk a tejföl felét (2,5 dl), megszórjuk csomborral és kaporral, majd ráfektetjük a karajszeleteket, a darált húsos masszát, és a káposztával betakarjuk.
Végül a tetejére rákanalazzuk a megmaradt tejfölt, megrakjuk paradicsomkarikával, és beszórjuk zöldfűszerekkel. Hideg sütőbe toljuk, rátesszük a jénai tál tetejét, és 180 fokon 30 percig sütjük, majd további 20 percig pirítjuk. Tálaláskor tejföllel kínáljuk.
A rakott káposzta a magyar konyha jellegzetes étele, melyet leginkább savanyú káposztából készítünk. Én néhány éve édes nyári káposztából is gyakran készítem. Ez a recept kiadós, finom, akár ünnepi ételnek is tálalható. Nálunk nagy kedvenc! Tipp: Ha energiaszegényebben szeretnénk elkészíteni, akkor a tejföl helyettesíthető joghurttal, kefirrel, illetve a zsemlemorzsa helyett használhatunk zabpelyhet is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.