Az 5 evőkanál olajon sárgára pirítjuk a 3 evőkanálnyi lisztet, majd ha aranysárga lett, a tűzről lehúzva 1 pohár (2 dl) hideg vizet loccsintunk rá és csomómentesre elkeverjük.
Ezután fél liter (500 gramm) sűrített paradicsomot keverünk hozzá, és még egy pohár (2 dl) vizet, 1 kk. sót, 1 tk. cukrot, az 1 kk. őrölt fekete borsot és az 1 fej meghámozott, de egy darabban hagyott hagymát.
Amikor már forró, még 2 pohár vizet teszünk hozzá. Felfőzzük annyira, hogy a benne lévő hagyma színe áttetszővé váljék. Ekkor 10 dkg-nyi levesbe való tésztát, pl. kiskockát főzünk bele.
Ha a tészta megpuhult, kész a leves. Ha túl sűrű lenne, további vízzel hígítható a szimpatikus sűrűségre. Összességében 1 liter legyen a kész leves.
A diétás változat:
A 2 evőkanál olajon sárgára pirítjuk a 2 evőkanálnyi lisztet, majd ha aranysárga lett, a tűzről lehúzva 1 pohár (2 dl) hideg vizet loccsintunk rá és csomómentesre elkeverjük.
Ezután fél liter (500 gramm) sűrített paradicsomot keve- rünk hozzá, és még egy pohár (2 dl) vizet, 1 kk. sót, 1 tk. cuk- rot, az 1 kk. őrölt fekete borsot és az 1 fej meghámozott, de egy darabban hagyott hagymát.
Amikor már forró, még 2 pohár vizet teszünk hozzá. Felfőzzük annyira, hogy a benne lévő hagyma színe áttetszővé váljék. Ekkor 5 dkg-nyi levesbevaló tésztát, pl. kiskockát főzünk bele.
Ha a tészta megpuhult, kész a leves. Ha túl sűrű lenne, további vízzel hígítható a szimpatikus sűrűségre. Összességében 1 liter legyen a kész leves.
Ha olyan évszakban vagyunk, amikor szabadföldi, igazi finom magyar paradicsomot lehet kapni, akkor élvezetes megoldás, ha 1 kg friss paradicsomot veszünk. Egy „alámerítésnyi” időre lobogó forró vízbe dobjuk, majd kihalászva könnyen, szinte önmagától lecsúszik a héj róla. A meghámozott paradicsomot feldarabolva átdaráljuk (akár paradicsom passzírozó szerkezeten, akár húsdará- lón), majd nem túl finom lyukú szitán áttörjük. Ettől kezdve pont úgy bánunk vele, mint a sűrített paradicsommal.
Ha nyáron van időnk és kedvünk hozzá, hogy télire is „friss” paradicsomból főzhessünk (garantáltan tartósítószer és „E” anya- gok nélkül, akkor készíthetünk több paradicsomot is a fenti módon és felfőzve, kicsit sózva-borsozva forrón üvegekbe rakva száraz dunsztban (=melegítő kosár, vagy dunyhákkal-párnákkal kitöltött láda, vagy az ágy ágyneműtartója) hagyjuk pár napig. Ha friss paradicsomot, vagy saját magunk eltett paradicsomot használunk, nagyon finommá teszi a paradicsomlevest, ha kevés bazsalikomot is adunk hozzá.
Recept és fotó: Kalória tudatos több, mint szakácskönyv (Praxis kiadó, 6250 Ft)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.