A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A fokhagymagerezdeket héjastól szorosan alufóliába csomagoljuk.
A megtisztított paradicsomokat félbevágjuk, a vágott oldalukkal felfelé egy alufóliával bélelt tepsire helyezzük őket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk őket olívaolajjal. A tepsibe tesszük az alufóliába csomagolt fokhagymákat is.
A sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg a paradicsom megpuhul, kb. 40 percen át.
A fokhagymákat kicsomagoljuk, és meghámozzuk a gerezdeket. A sült paradicsomokat (a levével együtt) és a sült fokhagymagerezdeket egy tálba tesszük, és botmixerrel addig mixeljük, amíg a paradicsom püréállagú lesz.
A paradicsompürét egy edénybe tesszük, és hozzáadjuk a kakukkfüvet, a pirospaprikát, a cukrot, valamint a zöldségleves-alaplét (vagyis a 4 bögre vízben feloldott zöldségleveskockákat). Lassú tűzön, fedő nélkül főzzük 25 percig. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Ha elkészült a leves, 4 bögrébe töltjük. A bögréket egy alufóliával bélelt tepsire helyezzük.
A bögrék tetejére egy-egy vajjal megkent bagettszeletet helyezünk, majd megszórjuk bőségesen reszelt cheddar sajttal.
A leveseket 15-20 percig sütjük, majd a bögrékben, friss bazsalikommal megszórva tálaljuk őket.
Nézd meg a sült paradicsomleves elkészítését videón:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.