A piskótához robotgép segítségével a csipet sóval keményre verjük a tojások fehérjét, majd több részletben a cukrot, és egyenként a tojássárgákat is hozzáadjuk. Végül a sütőporral elkevert lisztet több részletben, finom mozdulatokkal, alulról-felfelé keverve, fakanállal beleforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Rácsra borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, ameddig kihűl, elkészítjük az önteteket.
A vaníliás öntethez a tojássárgáját a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd fokozatosan felöntjük és elkeverjük 1 dl hideg majd 4 dl meleg tejjel. Éppen csak sűrűsödésig főzzük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot.
A csokis öntethez a hozzávalókat összefőzzük, majd rummal ízesítjük.
A piskótát 3x3 cm-es kockákra vágjuk vagy tépjük. Felét tálba tesszük, rámerjük a vaníliaöntetet. Megszórjuk a durvára vágott dióval, a rumban áztatott mazsolával, majd elosztjuk rajta a maradék piskótakockát, amelyet híg baracklekvárral megcsurgatunk, és meglocsoljuk a főzött csokiöntettel.
Ha kihűlt, fóliával letakarjuk, éjszakára a hűtőben pihentetjük. Másnap a tejszínből kevés porcukorral vert kemény habbal tálaljuk.
Régi recept, a 80-es években kaptam anyukámtól, azóta ezt a változatot készítem a családomnak, nagyon szeretjük! :)
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.