A kakaós vajas laphoz a puha vajat a cukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a tojást, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaót.
Egy sütőpapírral borított tepsin kikenjük a masszát úgy, hogy sütés után ki tudjunk majd vágni belőle egy megfelelő méretű körlapot. 180 fokos sütőben, légkeveréssel 10 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt, kivágjuk a kívánt körlapot, és a tortaforma aljába helyezzük.
A csokoládé mousse-hoz a tejben elkeverjük a tojássárgáját, és csípősre melegítjük (kb. 80 fok), majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kifacsart lapzselatint.
Elkeverjük benne az aprított csokoládét, és hagyjuk langyosra hűlni.
A hideg tejszínt és a mascarpone-t külön edényben habosra keverjük, és a langyosra hűlt csokoládés elegyhez forgatjuk, majd a piskótalapra öntjük. Behűtjük.
A sós karamell mousse-t is elkészítjük. Ehhez a cukrot kevés vízzel szétterítjük egy széles lábasban, majd kevergetés nélkül világos borostyán színűre karamellizáljuk.
Közben forrásig melegítjük a szoba-hőmérsékletű tejszínt és a tejet. Amikor a cukor karamellizálódott, óvatosan hozzáöntjük a forró tejszínt és alaposan elkeverjük. Ezután mehet hozzá a meleg tej is. Pár percig főzzük, aztán levesszük a tűzről és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízben megduzzasztott, majd kicsavart zselatinlapokat. Alaposan megsózzuk, közben kóstolgatjuk, hogy mikor jó.
A hideg tejszínből habot verünk, és a kihűlt sós karamell mousse alapba forgatjuk, majd a csoki mousse rétegre öntjük. Végül behűtjük az egészet. Tálalás előtt kicsit körbehajszíárítózzuk a tortát, aztán leemeljük róla a formát.
Megjegyzés
Az alaprecept Sweet and Crazy tollából fakad, (meseszépeket alkot megéri rákeresni bármelyik receptjére) én egy kis mascarpone -val egészítettem ki.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.